in

Kako Rus može do prvog mesta u februaru?

Danil Medvedev mogao bi da postane prvi teniser sveta 28. februara. Rus će smeniti Novaka Đokovića na vrhu ATP liste ukoliko osvoji titulu u Akapulku.

Medvedev će od 21. februara igrati na turniru serije 500 u Akapulku. Ukoliko osvoji titulu, sedam dana kasnije će postati prvi teniser sveta.

Đoković će u tom periodu igrati u Dubaiju, ali neće moći da uradi ništa kako bi zadržao prvo mesto, ako Medvedev osvoji trofej.

U slučaju da Danil ne trijumfuje u Akapulku, u zavisnosti od rezultata koje ostvari u Dubaiju, Novak bi mogao da zadrži titulu ‘najboljeg tenisera sveta’.

Kako se navodi na sajtu ATP, Medvedev će zauzeti prvo mesto u sledećim slučajevima:

– Ako osvoji titulu u Akapulku, bez obzira na učinak Đokovića u Dubaiju.

– Ako stigne do finala Akapulka, a Đoković ne osvoji titulu u Dubaiju.

– Ako stigne do polufinala Akapulka, a Đoković ne dođe do finala u Dubaiju.

– Ako stigne do četvrtfinala Akapulka, a Đoković ne dođe do polufinala u Dubaiju.

– Ako stigne do drugog kola Akapulka, a Đoković ne dođe do polufinala u Dubaiju.

– Ako izgubi u prvom kolu Akapulka, a Đoković ne dođe do četvrtfinala u Dubaiju.

Šampion US opena bi tako postao 27. igrač koji je zauzeo lidersku poziciju na ATP listi. I treći Rus kojem je to pošlo za rukom, posle Jevgenija Kafeljnikova i Marata Safina.

Poslednji teniser koji je bio prvi igrač sveta van ‘velike četvorke’ bio je Endi Rodik, koji je to postao 1. februara 2004.

Podsećamo, Đoković na čelu ATP liste trenutno ima 10.875 bodova, a Medvedev 9.635. Te brojke će se promeniti 21. feburara, kada budu skinuti bodovi osvojeni na Australijan openu prošle godine.