in

Đoković daleko ispred Federera i Nadala

Đoković daleko ispred Federera i Nadala

Novak Đoković je trenutno najbolji teniser svih vremena. Tako kaže statistika kada se uporedi učinak srpskog asa sa učinkom njegovih najvećih rivala Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Od obuhvaćenih 30 statističkih kategorija najboljeg trilinga koji je ikada držao reket u rukama, Đoković je u čak 26 bolji od svojih rivala, u jednom je izjednačen sa Nadalom, u dva zauzima drugo, a samo u jednom treće mesto.

Srbin je sa Nadalom izjednačen po broju gren slem titula. Obojica trenutno imaju po 22, a Federer je karijeru završio sa 20.

Novak je drugi po broju ukupno osvojenih poena na ATP listi od 2008. godine. Federer je vodeći sa 167,776, Novak ima za sada 157,472, dok je Nadal treći sa 145,317. Đoković je drugi i po broju uzastopnih nedelja na broju jedan. Ima ih 122, dok je Federer 237 nedelja vezano bio prvi reket sveta.

Jedini segment u kojem je Đoković na trećem mestu su Olimpijske igre. Nadal ima zlato u singlu, Federer srebro, dok je Novakov najveći uspeh bronza osvojena u Pekingu 2008. godine.

foto: Printscreen

U svim ostalim parametrima Novak je bolji od Federera i Nadala. Ima najviše osvojenih turnira Master serije, najviše velikih titula, bolji učinak u međusobnim duelima i od Španca i od Švajcarca, jedini je u jednom trenutku u svom vlasništvu imao pehare sa sva četiri gren slema.

Đoković ima najbolji procenat pobeda i poraza uopšte, kao i najbolji učinak protiv top pet i top deset igrača.

Federer je završio karijeru, a u borbi za zvanje GOAT –a ostali su Đoković i Nadal. Videćemo šta će se desiti u narednom periodu, ali je jasno da je Srbin trenutno u daleko boljoj poziciji od Španca.