in

Australijska kuća tenisa potvrdila učešće Rusa i Belorusa

Australijska kuća tenisa potvrdila učešće Rusa i Belorusa

Teniska federacija Australije (TA) dozvoliće sportistima iz Rusije i Belorusije da učestvuju na Gren slem turniru u Melburnu.

„Teniseri iz Rusije i Belorusije mogu da učestvuju na pojedinačnim međunarodnim turnirima, uključujući i Australijan open. To odgovara principima, koje je postavio ministar sporta u zemlji“, izvestio je TA, a prenela novinska agencija TASS.

Ranije je ukrajinski ambasador Vasilij Mirošničenko pozvao Australiju da zabrani učešće teniserima iz Rusije i Belorusije u Melburnu. On je rekao da će održati sastanak sa direktorima TA po tom pitanju.

Krajem februara 2022. godine, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio je sportskim federacijama da ne dozvole učešće predstavnicima Rusije i Belorusije na međunarodnim takmičenjima zbog situacije u Ukrajini. Od 1. marta i međunarodna teniska federacija (ITF) je izrekla suspenziju Rusiji i Belorusiji, tako što im je zabranila ekipni nastup, kao i organizaciju turnira.

Rusija i Belorusija nisu imale predstavnike na Vimbldonu, iako su sportisti bili spremni da igraju sa neutralnim statusom.

Tagovi