in

18-godišnjak izbacio Cicipasa u trileru!

Mladi Karlos Alkaraz savladao je Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 4:6, 7:6 (7-2), 0:6, 7:6 (7-5) u trećem kolu US opena, u jednom od najboljih mečeva u 2021. godini.

Počeo je Alkaraz u šestoj brzini – pogađao je iz svih pozicija, od punog trka do voleja, i bilo je 4:0 dok Cicipas nije znalo šta ga je snašlo.

U četvrtom kolu, Alkaraz će se sastati sa Peterom Gojovčikom, koji je bio bolji od Henrija Laksonena 3:6, 6:3, 6:1, 6:4.

Nije bilo realno da mladi Španac zadrži tako visok nivo igre, ali uprkos tome što je ispustio jedan brejk, uspeo je da povede u setovima.

Kada je Alkaraz poveo sa 3:0 u drugom setu, naslutila se nevolja za Cicipasa, ali i Španac tada počinje da greši, dok se Grk sve češće izvlači na forhend i tako pravi razliku. Stefanos dolazi do preokreta, 4:3 uz brejk, a na 5:4 je spasao 0-40 hrabrom i agresivnom igrom, te izjednačio u setovima.

Izvor : Photo by Al Bello/Getty Images

Treći set bio je rolerkoster, a nije delovalo tako kada je Cicipas poveo sa 5:2, uz dva brejka prednosti. Alkaraz nije odstupao od svog odvažnog stila igre, i po cenu nekih promašaja, a malo se udaljio na riternu, spasao tri set lopte u osmom gemu i tako započeo povratak.

Vratio je oba brejka Alkaraz, zatim na 5:5 u vrlo dugom gemu spasao još dve brejk lopte, a u taj brejku koji je usledio bio je izvanredan. Čak tri savršena forhend drop šota posle kojih je osvajao poene, jedna blistava bekhend paralela, dupla Cicipasa… Na kraju, 7-2 i 2-1 u setovima za Alkaraza.

Otišao je potom Cicipas u toalet, o čemu se mnogo govorilo prethodnih dana, ali naučio je lekciju, te se zadržao svega četiri minuta. Kada se vratio, Karlos je doživeo pad, a Cicipas je manirom vrhunskog i iskusnijeg igrača projurio kroz četvrti set sa 6:0.

Karlos Alkaraz
Izvor : Photo by Al Bello/Getty Images

Španac nije potpuno pao, naročito mu je značio prvi gem koji je osvojio posle sedam izgubljenih u nizu, a u šestom gemu je Cicipas ipak stigao do brejk lopte u jednom od spektakularnih poena – Alkaraz je napao i odigrao briljantan volej, ali je Grk nekako stigao i poslao lob na liniju.

Ipak, na brejk lopti je Cicipas požurio i poslao bekhendu u mrežu, a neustrašivi Španac šalje bekhend paralelu za novi viner i uspeva da izjednači na 3:3.

Do kraja seta ni jedan ni drugi nisu se suočili sa brejk loptama, a Alkaraz nije ustuknuo uprkos tome što je dvaput servirao da ostane u meču. Onda je usledila kulminacija drame – taj brejk petog seta.

Počeo je Cicipas asom, odservirao ih je još dva tokom taj brejka, ali Španac prvi stiže do mini brejka – direktan poen riternom za 3-1. Dvaput je Alkaraz s uspehom skratio loptu, a kada je prošao Cicipasa na mreži za 6-3, mogao je da namiriše pobedu, pogotovo zato što je imao dva svoja servisa.

Na prvoj meč lopti je brzo pogrešio, a na drugoj je savršeno izgradio poen, samo da bi promašio lob, bila je vrlo blizu ta lopta.

Izvor : printscreen

Međutim, nije se obeshrabrio Alkaraz – Cicipas ne pogađa prvi servis, a Španac ostaje neustrašiv i forhend vinerom završava meč za najveću pobedu u karijeri u duelu koji je trajao četiri sata i sedam minuta igre.