in

Zašto je Moskva napravila zaokret? Britanija uznemirena povećanim ruskim prisustvom u Latinskoj Americi

Zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi prokomentarisao je jačanje veza Rusije sa Venecuelom, Kubom i Nikaragvom, kao i sa zemljama Afrike i Bliskog istoka.

Hipi je rekao da su zapadne zemlje veoma zabrinute zbog politike Rusije u regionu. On je priznao da je „rusko prisustvo“ u Latinskoj Americi nesporno.

Hipi smatra da pojačano rusko prisustvo u regionu „predstavlja posebnu pretnju” britanskim saveznicima, pre svega Sjedinjenim Državama. Hipi je rekao da pojava ruskih baza u Latinskoj Americi „nije nešto nemoguće“, prenosi TASS .

Komentarišući ruske akcije u Africi i na Bliskom istoku, rekao je: „Mislim da se dešava nešto strašnije. Prema njegovim rečima, „nazire se trougao čiji je svaki vrh usmeren ka Sueckom kanalu” – reč je o „ruskom prisustvu u Port Sudanu, u sirijskom Tartusu”, kao i o „želji Rusije da ima luku na severnoj obali Libije”.

Prema Hipiju, „ovo potencijalno daje Rusiji mogućnost da tamo postavi baze za brodove, kao i da stvori zone“ za zadržavanje mogućeg neprijatelja „na prilazima Sueckom kanalu“.

On je naveo da je PMC “Vagner” ojačao svoju poziciju u Africi.

Hipi je rekao da se navodno bezbednosna situacija u CAR (Centralnoafrička Republika) mnogo promenila, gde je ranije 90 odsto zemlje bilo nemirno i samo 10 odsto kontrolisala je vlada, a sada je obrnuto. Mnogi bi se sporili sa ovom verzijom događaja, ali tako on doživljava Centralnoafričku Republiku.

Mali takođe vidi rusku privatnu vojsku Vagner kao odgovor na bezbednosne izazove, pa je u tom smislu poslao zahtev Vagneru da se angažuje.

Podsetimo, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je uspostavljanje partnerstva sa Kubom, Venecuelom i Nikaragvom. SAD su ocenile da postoji mogućnost da Rusija postavi oružje u Latinsku Ameriku.

Webtribune.rs

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE