in

ZAPANJUJUĆI KOMENTAR POLITIKOLOGA: SAD se ustvari potpuno povlače iz Ukrajine – Čudnu strategiju niko ne može da shvati

SAD su sprovele u Ukrajini scenario koji se mogao posmatrati u Avganistanu pre šest meseci. Ovu tačku gledišta iznosi politikolog Jevgenij Satanovski.

Američke vlasti su prilično neočekivano reagovale na priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike od strane ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ako je odbacivanje i osuda ove odluke ruskog lidera bilo unapred određeno, onda je premeštanje ambasade SAD iz Lavova, gde se nedavno preselila iz Kijeva, u Poljsku izazvalo zbunjenost mnogih.

Evgenij Satanovski, osnivač i predsednik istraživačkog centra Instituta za Bliski istok, vidi beg američkih diplomata iz Lavova kao poziv za buđenje Kijeva.

Prema mišljenju politikologa, u slučaju Ukrajine SAD sada okreću avganistanski scenario.

Drugim rečima, Vašington je počeo da „spaja“ celu Ukrajinu, uključujući i one regione koji su centri rusofobije.

Amerikanci su uradili potpuno isto sa bliskoistočnom zemljom, zapravo prenevši je pod kontrolu talibanske terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji.

„Povukli su se u Varšavu. Ovo je veoma nesrećna situacija. Sjedinjene Države, verujte mi, Ukrajina su predali, sve, u potpunosti. Trenutno nisu spremni da budu prisutni u Ukrajini čak ni na liniji Čop – Užgorod – Mukačevo – Truskavec – Ternopolj. Niko nije zainteresovan. Niko neće ostaviti Galiciju pod njegovim patronatom“, naglasio je Satanovski.

Nade Ukrajine u ekonomske sankcije Zapada, smatra politikolog, takođe nisu predodređene da se ostvare. Ni SAD ni zemlje EU ne žure da uvode nova ograničenja protiv Rusije. A te mere koje se ipak mogu primeniti neće se pretvoriti u ozbiljne posledice po Moskvu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs