in

ZAPAD UPLAŠEN – Ne znaju šta Putin namerava dalje – Nemački mediji: “Istorijska prekretnica za Evropu”

Kakva se strategija krije iza Putinovih poteza i šta on zaista želi, pitaju se komentatori u nemačkoj štampi.

Ova pitanja se postavljaju nakon što je predsednik Rusije potpisao ukaz o priznanju Donjecka i Luganska i poslao trupe u Ukrajinu.

Slanje ruskih trupa na istok Ukrajine nemački javni servis ARD naziva delom “Putinovog ciničnog plana eskalacije” konflikta:

“Priznanje separatističkih područja Donjeck i Lugansk, cinično prozvanih narodnim republikama, kao i slanje trupa, sledi brutalnu kalkulaciju i precizan plan – i to možda uopšte nije poslednji Putinov potez u pokušaju da ponovo uspostavi područje moći Sovjetskog Saveza.”

Zaboravili na Kosovo

ARD na svom portalu “Tagesschau.de” dodaje da postoji “bojazan“ da ovo neće zadovoljiti Putinovu “glad za teritorijom”, odnosno da je opravdana sumnja da Rusija sada radi ne scenariju u okviru kojeg bi “otkinula“ i neke druge ukrajinske regione i tako na primer kreirala “koridor do Krima”.

Sahranili sporazum iz Minska pa optužuju Rusiju

List Handelsblat piše da je Putinov “ljutiti govor” istorijska prekretnica za Evropu:

“Ruski predsednik ne samo da je pokopao mirovni proces iz Minska, on je vratio Hladni rat.”

Nemački dnevnik napominje da je Putinov nastup bio “govor kojim je on pokušao da opravda sve ono što je Evropu dovelo na ivicu rata i sve ono što bi još moglo da preti kontinentu umočenom u krv dva svetska rata.”

“Handelsblat” piše da je to bio govor “pun prezira prema Zapadu, pun povređenog ponosa u pogledu nekadašnje veličine Rusije, pun neskrivenih pretnji da će vratiti ono što Rusiji, prema Putinovom mišljenju, istorijski pripada.”

Mnogo toga se nakupilo i sve je to moralo da izađe, napominje se u komentaru lista koji izlazi u Diseldorfu.

Pozivaju se na međunarodno pravo koje ne poštuju

Minhenski Zidojče cajtung u svom komentaru konstatuje:

“Priznavanjem takozvanih narodnih republika i slanjem jedinica u ta područja, ruski predsednik je teško prekršio međunarodno pravo. Već po drugi put u osam godina on menja granice u Evropi, povredio je državni suverenitet i preti poput nekog razbijača koji čeka u mračnom uglu na ulici: 190.000 vojnika čeka s upaljenim motorima, a Putinova ideološka istorijska laž će im poslužiti kao komanda za pokret. Ruski predsednik plasirao je u opticaj jedinstven istorijski falsifikat koji hrani sve one koji u njega veruju – hrani ih u bednom pravdanju glasne nepravde.”

Javni servis ARD u svom komentaru naglašava da od eskalacije najviše pate ljudi u Ukrajini, ali i u Rusiji:

Dok se naoružavaju kritikuju Rusiju

“Zbog Putinovog nazadnog razumevanja politike i istorije, Rusija dramatično zaostaje po pitanju modernizacije. Pod zapadnim sankcijama koje se naziru ona će i dalje da stagnira, a svoje bogatstvo da spiskava na oružje, ratove i osiguravanje moći Putinove ekipe. Ponedeljak 21. februara je bio stravično crni dan i za 144 miliona Rusa.”

(dojče vele)