in

Vučić: Zelenog svetla za Zapadni Balkan iz Evropske unije – neće biti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija sve uradila što je od nje traženo iz Evropske unije, ali da zelenog svetla za Zapadni Balkan nema i neće ga biti.

On je za TV Pink – zamoljen da prokomentariše to što nema otvaranja novih poglavlja sa Srbijom, kao ni početka pregovora sa drugim balkanskim zemljama – rekao da se premijerka Ana Brnabić veoma nasekirala , jer je u ministarstvima poslednjih meseci rađeno danonoćno da bi se spremilo sve za klastere.

Vučić je istakao da je urađeno sve što je iz EU traženo, navodeći razdvajanje Srbijagasa, akcize… ali da, i pored toga, nema ništa:

„Moja poruka je: nastavite da radite, to radimo zbog sebe. Mi smo na evropskom putu. Hoće, hoće, neće, neće, hvala im. Videćemo se na kraju godine kada budemo videli naše stope rasta i stope rasta drugih”, zaključio je Vučić.

Vučić je odlikovan Ordenom Prepodobnog Prohora Pčinjskog povodom 950 godina postojanja manastira i za pokroviteljstvo tom jubileju.

Vučić je u obraćanju na Svečanoj akademiji rekao da mu je velika čast što je dobio orden i da, iako ne žudi za odlikovanjima, ovaj orden ima veliki značaj.

On je istakao da kada rastu srpska država i Crkva – dobro je i građanima, te da bez Crkve ne može da se očuva nacionalno tkivo.

Napomenuo je da nikada više nije urađeno za SPC, manastire, ali da zna da to nije dovoljno i da se zbog toga mora još više raditi.

Vučić se zahvalio Miloradu Dodiku što je na svakom prazniku koji je važan za srpski narod, što pokazuje u kakvim su odnosima Republika Srpska i Srbija.

– Jedinstvo srpskog naroda nam je važnije nego ikada,. Nismo slabi kao što smo bili, ali ćemo biti snažniji, ako budemo jedinstveni – rekao je Vučić koji je u obraćanju prisutnima je istakao i da će čuvati i štititi kosovski zavet.

On je istakao da uprkos teškim vremenima koja predstoje i velikim pritiscima, kao i pretnjama, tužbama i sukobima albanskih političara, sutra ide u Brisel gde će se boriti za Srbiju.

Orden je Vučiću uručio episkop vranjski Pahomije na svečanoj akademiji, i tu priliku je iskoristio i da mu čestita.

Odluku o dodeli ordena dondo je Savet Eparhije vranjske, na predlog vladike Pahomije.

Svečanom akademijom u porti manastira, obeležen je jubilej Manastira Prohor Pčinjski – 950 godina od osnivanja i 700 godina od upokojenja kralja Milutina, koji ga je obnovio.