in

Vojska SAD planira da napravi nov sistem protivraketne odbrane – Bespomoćni protiv Rusije i Kine

Američka vojska priznala da je bespomoćna protiv ruskog i kineskog strateškog nuklearnog naoružanja.

Agencija za protivraketnu odbranu (Missile Defense Agency, MDA) objavila je da planira da napravi nov mnogoslojni sistem protivraketne odbrane.

Vašington se nada da će novi sistem pouzdano štititi teritoriju zemlje u borbi protiv najmodernijih udarnih kompleksa.

Sistemski problemi kompleksa

Sa pojavom najnovijih ruskih sredstava nuklearnog naoružanja, kao što je ruska superteška interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ i hipersonični raketni kompleks „Avangard“, u Pentagonu već otvoreno govore: Moskva je pretekla Vašington u vojnoj tehnologiji.

Mogućnosti nacionalnog sistema protivraketne odbrane (PRO) su nedovoljne da bi se bar delimično smanjila potencijalna šteta u slučaju trećeg svetskog rata. U agenciji smatraju da je potreban drugi pristup.

Danas Ameriku od masovnog napada interkontinentalnih balističkih raketa čuva nekoliko desetina kopnenih protivavionskih raketa GBMD (Kopnena odbrana za presretanje raketa) koje se nalaze na Aljasci i u Kaliforniji.

One su predviđene za hvatanje balističkih raketa na srednjem delu putanje u svemiru. Tri stacionarna radara PAVE PAWS na važnim strateškim pravcima izdaju naredbe presretačima koji uništavaju rakete i njihovu municiju.

Ovaj sistem je uveden 2005. godine, ali je tek polovina ciljeva bila pogođena. Američka vlada je bila nezadovoljna lošim rezultatima i visokom cenom PRO.

Vašington je sredinom 2010. godine potrošio skoro šest milijardi dolara na razvoj novih delova za rakete prema programu Redesigned Kill Vehicle (RKV). Međutim, 2019. godine je projekat obustavljen. Prema podacima iz medija, pronađeni su ozbiljni nedostaci na konstrukciji, ali je sistem dobio još jednu šansu.

U aprilu 2020. godine Pentagon je naručio da se naprave presretači naredne generacije po programu Next-Generation Interceptor (NGI). U upotrebu će ući najverovatnije u drugoj polovini 2020-ih. Do tada će o bezbednosti SAD brinuti druga sredstva, među kojima i elementi regionalne PRO u raznim delovima Zemlje.

Morski štit

Prvi ešalon perspektivnog sistema su brodovi sa protivraketnim sistemima „Idžis“ i protivraketama „Standard“, razarači „Arli Berk“ i krstarice „Ticonderoga“.

Većina dežura u Tihom okeanu i predstavlja mobilni štit protiv kineskih i severnokorejskih raketa. Prema novoj koncepciji Agencije za protivraketnu odbranu deo brodova će biti premešten pored američke obale.

Amerikanci su u novembru prošle godine ispitali sledeći tip presretača „Standard“ SM-3 Blok IIA. On je iznad Havaja uspešno uništio metu koja imitira monoblokovsku interkontinentalnu balističku raketu. Uskoro će modernizovan „Standard“ primenjivati protiv složenijih balističkih ciljeva i sredstava protivraketne odbrane.

SAD ne isključuje mogućnost da se na njihovoj teritoriji lociraju kopnene varijante sistema protivraketne odbrane „Idžis ašor“. Slične komplekse su amerikanci postavili i u Poljskoj i Rumuniji. Planirali su da ih postave i u Japanu, ali je Tokio odbio. Pretpostavlja se da će upravo „Idžis“ biti druga granica protivraketne odbrane.

Protiv hipersoničnosti

Poslednja granica su kopneni kompleksi malog radijusa delovanja, sistemi „THAAD“. Sada se takvi sistemi koriste u Južnoj Koreji i na teritoriji Guamu.

Pre godinu i po dana agencija je tražila 273 miliona dolara za njihovu modernizaciju. „THAAD“ ima zadatak da presreće blokove raketa na krajnjem delu leta. Koliko će njih biti potrebno da se pokrije SAD nije poznato.

„Najsloženiji zadatak, koji je pred nama, je povezivanje sva tri sloja perspektivne protivraketne odbrane u jednu celinu. Kako bi se iskoordinisale akcije potrebno je napraviti efikasnu komunikacionu mrežu i integrisati u sistem komplekse PVO ‘Patriot’.

Oficiri koji rukovode protivraketnom odbranom zemlje moraju imati izbor koja sredstva mogu da koriste u jednom ili drugom trenutku“, rekao je direktor Agencije za protivraketnu odbranu i vice-admiral Džon Hil.

Modernizacija PRO još nije završena i Pentagon mora da reši niz problema. Prvo, nije poznato koliko je brodova potrebno, drugo, za sada nema jedinstvene kontrole mnogoslojnog sistema PRO i treće, nije dokazana efikasnost perspektivnih kompleksa protiv najnovijeg ruskog i kineskog naoružanja.

Analitičari američkog univerziteta Hadson su prošle nedelje došli do zaključka da nije tako lako povećati broj raketa. Pored toga, Pentagon mora i da razvija avijaciju na račun mobilnih presretača na savremenim lovcima. Važnu ulogu će imati i sateliti orbitalne grupe koji će pratiti ciljeve na svim delovima leta.

Prema mišljenju eksperata, savremena američka PRO može da uništi samo relativno spore rakete koje lete predvidljivom rutom. Konstruktorima predstoji još da shvate kako se uništavaju manevarski borbeni blokovi koji lete ka meti hipersoničnom brzinom.