Vojni ekspert objasnio kako modernizovani ruski Whirlwind anulira sve NATO tenkove

Najnovija dostignuća domaćih inženjera, na polju vojne-industrije, omogućiće Oružanim snagama Rusije da vode brze i efikasne vazdušne operacije, uništavajući jake vojne opreme neprijatelja.

Do ovog zaključka došao je poznati ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov, komentarišući novu etapu uspešnih ispitivanja modernizovanog raketnog sistema Whirlwind.

On je detaljno govorio o karakteristikama novog sistema, a takođe je objasnio kako će omogućiti uništavanje neprijateljskih ciljeva, bez potrebe za ulaskom u zonu PVO.

Aleksej Leonkov je, pre svega, skrenuo pažnju na činjenicu da je Whirlwind sistem, koje će u bliskoj budućnosti ući u službu ruske vojske, modernizovana verzija istoimenog sovjetskog kompleksa.

Domaći inženjeri uložili su ozbiljan trud na ažuriranje sistema i slobodno se može reći da su postigli savršenstvo po ovom pitanju.

Vojni stručnjak je naglasio da će nadograđeni Whirlwind imati jedinstvene karakteristike koje mu omogućavaju uništavanje neprijateljskih borbenih ciljeva brzinom od 610 metara u sekundi i dometom do 10 kilometara.

Rakete, projektovane za dejstvo van neprijateljske zone PVO, biće ugrađene u posebne kontejnere na helikopterima ruskih vazduhoplovnih snaga i omogućiće brze borbene operacije.

„Bojeva glava je, nakon modernizacije, postala tandemska kumulativna fragmentacija. Tandem vam omogućava da prevaziđete dinamičku zaštitu oklopnih vozila i pogodite ih sa verovatnoćom koja je blizu stopostotne“, objasnio je vojni analitičar.

Prema rečima Leonkova, nova raketa je sposobna da „uništi neprijateljska oklopna vozila za 30 sekundi“. Kompleks Whirlwind, instaliran na helikopterima, bukvalno anulira sve NATO tenkove, jer omogućava brzo otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih položaja.

„Helikopter može na kratko da ispliva na površinu, detektuje cilj, obrađuje podatke i daje raketi oznaku cilja. Posle 30-40 sekundi cilj je uništen “, rezimirao je Aleksej Leonkov.

Webtribune.rs