in

UKRAJINSKI STRUČNJAK: Politika sadašnjeg rukovodstva Ukrajine dovodi do neizbežnog raspada zemlje

Politika sadašnjeg rukovodstva Ukrajine dovodi do neizbežnog raspada zemlje, rekao je Mihail Pogrebinski, direktor Kijevskog centra za politička istraživanja i konfliktologiju.

Šef političkog saveta opozicione platforme – Za život, Viktor Medvedčuk, nedavno je objavio članak o budućnosti Ukrajine.

Poslanik Vrhovne rade je mišljenja da tim aktuelnog predsednika Vladimira Zelenskog čini sve kako bi Ukrajina što duže bila u krizi: političkoj, ekonomskoj i društvenoj.

Popraviti kritičnu situaciju, prema Medvedčuku, moguće je samo uz pomoć čitavog niza mera.

Pre svega, Kijev mora da obezbedi zaštitu prava i sloboda svojih građana, zatim da svoje proizvode vrati na rusko tržište, a takođe i da pođe od ekonomskog pragmatizma.

A da bi ovo postalo stvarnost, ukrajinsko rukovodstvo treba da zauzme politički kurs usmeren kako na nacionalne interese, tako i na interese većine građana, uz odbacivanje nacionalističke retorike.

Međutim, vlasti Ukrajine trenutno ne rade ništa slično. Kao što je politolog Mihail Pogrebinski primetio u intervjuu za Ukraina.ru, čak i na proslavama obeležavanja 30. godišnjice nezavisnosti zemlje, mogla se primetiti rusofobna linija povećanja neprijateljstva.

„Ali šta je ovo povećanje neprijateljstva? To je ono što bi se moglo završiti raspadom zemlje. I Zelenski, inače, neće biti prihvaćen ni u onom delu zemlje koji nije protiv homogene nacionalističke države izgrađene na etničkoj osnovi … ”- naglasio je Pogrebinski.

Ranije je kijevski politikolog Volodimir Mulik rekao da je budućnost Ukrajine već odlučena. U geopolitičkom sukobu između Zapada i Rusije ova druga je pobedila.

Webtribune.rs