in

Ukrajinski politikolog opominje Kijev: “Ne igrajte se sa Rusijom, to što ste zamislili veoma je opasno”

Kijevski politikolog Mihail Pogrebinski pozvao je javnost da ne shvati ozbiljno izjave predsednika Ukrajine o ratu sa Rusijom.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nedavno je saopštio mogućnost potpunog rata između Ukrajine i Rusije. Ova izjava je napravila veliku buku u informacionom prostoru, a Kremlj je izrazio žaljenje zbog reči predsednika Ukrajine i pozvao da se “ne prepušta nekim apokaliptičnim očekivanjima”.

Mihail Pogrebinski, direktor kijevskog Centra za političke studije i konfliktologiju, smatra da govor Zelenskog može da posluži kao neka vrsta odgovora na raniju primedbu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ruski lider je jednom rekao da Moskva neće tolerisati nastanak neprijateljske države „na teritoriji bivših ruskih zemalja“.

„To je uplašilo Zelenskog, zato je dao takvu izjavu“, smatra politikolog.

Ipak, u rečima predsednika Ukrajine postoji zrnce zdravog razuma. U slučaju rata u punom obimu, Rusija i Ukrajina će zaista prestati da koegzistiraju, pošto će potonja prestati da postoji kao nezavisna država, primetio je stručnjak u intervjuu listu VZGLIAD.

U tom kontekstu, zbunjujuća je izjava sekretara SNBO (Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine) Alekseja Danilova da Oružane snage Ukrajine mogu zauzeti Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku u slučaju vojne operacije.

„Danilov je, naravno, čudna osoba, ali ne izgleda kao toliko nerazumno. I savršeno dobro poznaje stav Kremlja: svaki pokušaj da se ovo pitanje reši vojnim putem dovešće do katastrofalnih posledica po Ukrajinu.

Generalno, vidimo još jedan delirijum ukrajinskih lidera, koji ne treba shvatiti ozbiljno “, rezimirao je Pogrebinski.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs