in

UDARNO: Špijunski satelit Sentinel-1B prestao da radi nakon nekoliko pokušaja da otkrije položaje ruske vojske

Satelit NATO-a nije uspeo nakon nekoliko pokušaja da prati ruske trupe.

Nakon što je svemirska letelica Sentinel-1B u decembru prošle godine nekoliko puta pokušala da otvoreno špijunira rusku vojsku, koja je učestvovala u vežbama u Zapadnom vojnom okrugu u neposrednoj blizini ukrajinske granice, saznalo se da je letelica neočekivano prestala da radi.

Pretpostavljalo se da će za otklanjanje problema biti potrebno do dve nedelje, međutim, posle mesec i po dana, svi pokušaji da se povrati kontrola nad satelitskim sistemima završili su neuspehom.

Evropska svemirska agencija saopštila je da su pokušaji da se svemirski brod Sentinel-1B vrati u funkciju potpuno propali.

Prvobitno se pretpostavljalo da je kvar nastao zbog poremećenog rada softvera, međutim, kako se ispostavilo, nekoliko predajnih uređaja je otkazalo.

To ukazuje da je radu satelita zapravo došao kraj – njegovo dalje puno korišćenje nije moguće.

„Evropska svemirska agencija nije uspela u još jednom pokušaju da povrati satelit Sentinel-1B, jedan od najvažnijih satelita za praćenje Zemljine površine, sa kojim je komunikacija prekinuta pre više od mesec dana. Satelit za daljinsko otkrivanje Sentinel-1B deo je programa za praćenje Zemlje, Evropske unije za prikupljanje informacija, između ostalog, o zaštiti životne sredine, klimatskim promenama i prirodnim katastrofama. Satelit je 23. decembra prestao da emituje informacije i Evropska svemirska agencija je izračunala da je kvar vezan za agregat i da bi mogao biti veoma značajan sa stanovišta njegovog daljeg funkcionisanja. Do sada su svi pokušaji ponovnog pokretanja sistema bili neuspešni “, prenosi informativni portal NZIV na hebrejskom.

Važno je napomenuti da su na mestima razmeštanja ruskih trupa primećeni i sistemi za elektronsko ratovanje, koji su prilično sposobni da potisnu sisteme svemirskih letelica u slučaju ciljane špijunaže, međutim, Evropska svemirska agencija još nije navela razlog kvara satelita.

Webtribune.rs

Izvor: https://nziv.net/74460/

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE