in

UDARNO – Špigl: U Britaniji pronađen dokument o obećanju da se NATO neće širiti na istok

U Nacionalnom arhivu Velike Britanije pronađen je dokument iz 1991. u kojem zapadne zemlje izjavljuju neprihvatljivost širenja NATO-a na istok, prenosi Špigl.

Dokument sa oznakom “tajno” sadrži zapisnik sa sastanka predstavnika ministarstava spoljnih poslova SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije o bezbednosti u istočnoj i centralnoj Evropi. Otkrio ga je profesor sa Bostonskog univerziteta DŽošua Šifrinson.

Kako se navodi u dokumentu, učesnici sastanka tokom pregovora 2+4 o statusu Nemačke nakon njenog ponovnog ujedinjenja smatrali su članstvo istočnoevropskih zemalja u NATO „neprihvatljivim“.

„Tokom razgovora 2+4 jasno smo stavili do znanja da se NATO neće širiti dalje od Elbe. Dakle, Poljskoj i drugima ne možemo ponuditi članstvo u NATO-u“, istakao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Jirgen Hrobog.

Špigl je primetio da je diplomata u svojoj izjavi „očigledno pobrkao Elbu sa Odrom“. Sličan stav zauzeo je i predstavnik Vašingtona Rejmond Sejc, proizilazi iz dokumenta. Diplomata je naglasio da „NATO ne treba da se širi na istok ni formalno ni nezvanično”.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da Nemačka i Francuska treba da ulože više napora da Kijev uključe u NATO. Prema njegovom mišljenju, Pariz i Berlin „treba da budu zainteresovani za to“.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE