in

UDARNO – Šok tvrdnje američkog eksperta: Rusiji je potrebna samo jedna bojeva glava ovog oružja da pobedi

Rusiji će biti dovoljno da zada samo jedan udarac da pobedi NATO snage. Takve zaključke izneo je američki analitičar Piter Praj za The Washington Times.

Sjedinjene Američke Države poslednjih nekoliko meseci govore o namerama Rusije da pokrene ofanzivu na Ukrajinu.

U pozadini ovih glasina, odnosi Moskve i Vašingtona su se naglo pogoršali, a kao rezultat toga, postojala je opasnost od početka globalnog vojnog sukoba.

Prema Piteru Praju, verovatnoća izbijanja rata je zaista velika i Ruska Federacija ima sve šanse da u njemu pobedi. Ovo piše The Washington Times (TWT).

„Loše osmišljeni napori predsednika Bajdena da spase Ukrajinu od ruske invazije mogli bi da izazovu mnogo veći sukob, verovatno čak i nuklearni Treći svetski rat“, primećuje Piter Praj.

Autor The Washington Times-a naveo je da su američki stratezi analizirali nekoliko ratnih igara koje su simulirale tok neprijateljstava u istočnoj Evropi.

Kao rezultat, izvučeni su zaključci da bi Ruska Federacija mogla da porazi armije istočnoevropskih zemalja NATO-a za samo 72 sata.

Analiza istraživačkog centra RAND pokazala je da Zapad ne bi mogao da pobedi Rusiju čak ni kada bi SAD pribegle taktičkom nuklearnom oružju.

Rusija ima ogromnu prednost nad Sjedinjenim Državama u taktičkom nuklearnom oružju – njeni borbeni sistemi su tehnološki napredniji.

Dizajnirani su za ultra-nisku snagu i mogu ih koristiti kopnene, morske i vazdušne snage. Piter Praj smatra da će Rusiji biti potrebna samo jedna bojeva glava da pobedi NATO.

„Ruska Federacija bi mogla da pobedi u trećem svetskom ratu u Evropi sa jednom nuklearnom bojevom glavom Super-EMP“, rekao je analitičar američkog izdanja. Radi pojašnjenja treba reći da je EMP oružje zasnovano na elektromagnetnom dejstvu.

Ekspert je takođe primetio da ruska vojska može da upotrebi elektromagnetno oružje u sukobu sa NATO. Upotreba takvog borbenog sistema na nadmorskoj visini od 70 km iznad sedišta NATO-a u Briselu će onesposobiti električne mreže i paralizovati vojne snage NATO-a od Poljske do Velike Britanije.

„Rusija može da uništi NATO bez trećeg svetskog rata“, rekao je analitičar za Vašington tajms.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE