in

UDARNO: Rusija je napravila takav šok zaokret kojem se niko nije nadao da se najveće zapadne sile neće dugo oporaviti

Kako je primetio ruski politikolog Anton Bredihin, Rusija ne da će pronaći, već je našla nove kupce za svoj gas, pri tom je napravila pravu pometnju po pitanju energetske situacije u Evropi.

Prva u tom nizu je Ukrajina koja će sada morati da se obrati Mađarskoj za kupovinu gasa.

„Upravo njoj će mađarski premijer Viktor Orban prodavati ruski gas, a Mađarska je dobila status ekskluzivnog ruskog gasnog čvorišta u Evropi.

Ističe i gasni ugovor sa Poljskom. Groznicu u ovom pogledu doživljava i Moldavija.

Dakle, stvar očigledno nije ograničena na jednu dodatnu milijardu, oko čega su se dogovorili ruski predsednik Vladimir Putin i Viktor Orban“, objasnio je Anton Bredihin.

Pored toga, primetio je Bredihin, postoji i pitanje poskupljenja gasa za evropske „partnere”. Istovremeno, Rusija neće izgubiti ništa od nepuštanja Severnog toka 2. Politikolog je siguran da Rusiji čak i ne treba da pravi „zaokret ka Istoku i Kini“.

Ipak bez obzira na ovu situaciju, Rusija i Kina su se dogovorili o izgradnji još jednog gasovoda. Neki analitičari smatraju da će ovo biti veliki udarac za Evropu jer se može desiti da ruski gas umesto u Evropu ode u Kinu.

„Evropljani će sve sami kupiti, samo po previsokim cenama“, zaključio je Anton Bredihin.

Čižov je ranije napomenuo da ruska kompanija Gasprom nije u obavezi da povećava isporuku gasnog goriva u zemlje EU. Preduzeće već isporučuje određene količine goriva iznad obećanih.

Severni tok 2 je gasovod od Rusije do Nemačke kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje. Krajem 2019. aktuelni predsednik SAD Donald Tramp potpisao je plan vojnog budžeta zemlje, koji je uključivao i uvođenje sankcija projektu. Po mišljenju stručnjaka, lansiranje „SP-2” će moći da ojača suverenitet Evrope, na čelu sa Nemačkom, ispred SAD.

Webtribune.rs

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE