in

UDARNO: “Rusija će upotrebiti nuklearno oružje u ovim slučajevima”

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da postoji nekoliko slučajeva u kojima Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje.

Medvedev je rekao da su svi slučajevi navedeni u ukazu predsednika i to govori o odlučnosti zemlje da zaštiti svoj suverenitet, ali u teškim situacijama pregovori su najbolji i najispravniji način.

“Ti slučajevi su naznačeni u dokumentu koji je odobren predsedničkim ukazom i to pokazuje našu odlučnost da štitimo nezavisnost, suverenitet naše zemlje, da nikome ne damo povoda čak ni za najmanju sumnju u to da smo spremni da pružimo dostojan odgovor na bilo kakve napade na našu zemlju, na njenu nezavisnost, na njen kurs“, rekao je Medvedev, govoreći o dokumentu koji se tiče nuklearnog obuzdavanja.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

On je istakao da postoji nekoliko slučajeva kada Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje: kada je na Rusiju izveden raketni napad uz upotrebu sredstava za nuklearno uništavanje; prilikom upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije ili njenih saveznika; u slučaju napada na kritičnu infrastrukturu usled čega je paralizovana aktivnost ruskih nuklearnih snaga za obuzdavanje.

Četvrti slučaj je kada je izvršen akt agresije protiv Rusije ili njenih saveznika usled čega je ugroženo postojanje zemlje, čak i bez primene nuklearnog oružja, odnosno primenom konvencionalnog naoružanja.

“Govorim o tome jer ste me pitali. Međutim, mi polazimo od toga da su u najtežim situacijama, poput trenutne, na primer, oko Ukrajine – pregovori, diplomatski napori ipak najbolji i najispravniji put. Drugo je što pregovori ne uspevaju uvek, ali je neophodno ići tim putem“, pojasnio je Medvedev za Sputnjik.

Uvek postoji opasnost od nuklearnog sukoba Kako je precizirao, niko ne želi nikakav rat, ali uvek postoji pretnja od nuklearnog sukoba.

“Niko ne želi nikakav rat, pogotovo nuklearni, to je pretnja postojanju ljudske civilizacije. U tom smislu u pravu su analitičari koji kažu, možda donekle cinično, ali bez obzira na to, da je nastanak nuklearnog oružja sprečio ogroman broj sukoba u 20. i 21. veku. To je istina“, istakao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

Po njegovim rečima, „stoga je očigledno da pretnja uvek postoji“.

“Kao bivši vrhovni komandant dobro sam svestan njenih razmera, a i svi naši ljudi znaju da su ciljevi nuklearnog oružja zemalja NATO-a objekti na teritoriji naše zemlje, a naše bojeve glave su usmerene na ciljeve koji se nalaze u Evropi i SAD. Ali takav je život. Zato uvek treba misliti na to i voditi odgovornu politiku”, ocenio je Medvedev.