in

UDARNO – Novi nivo rata i problem za Rusiju: SAD i NATO odlučili da u Ukrajinu prebace komplekse Osa, S-300 i Strela-3

UDARNO – Novi nivo rata i problem za Rusiju: SAD i NATO odlučili da u Ukrajinu prebace komplekse Osa, S-300 i Strela-3

SAD i NATO su se dogovorili da pošalju sovjetske sisteme protivvazdušne odbrane u Ukrajinu, izveštava CNN.

U bliskoj budućnosti SAD i zemlje NATO nameravaju da Ukrajini prebace neimenovani broj PVO sistema kratkog i srednjeg dometa, koji će, kako se očekuje, moći da pruže Ukrajini mogućnost da zatvori svoj vazdušni prostor.

Kako prenosi Si-En-En, govorimo o tome da se Ukrajini obezbede kompleksi Osa, Strela, S-300 i S-300V.

„ Dok se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priprema da zatraži od Kongresa dalju vojnu pomoć svojoj zemlji, Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz NATO-a već šalju nekoliko sistema protivvazdušne odbrane u Ukrajinu da pomognu u njenoj odbrani.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Prema jednom visokom američkom zvaničniku, ovi dodatni sistemi uključuju mobilne PVO sisteme iz sovjetske ere SA-8 (sistem protivvazdušne odbrane Osa), SA-10 (sistem protivvazdušne odbrane S-300), SA-12 (sistem protivvazdušne odbrane S-300V) i SA-14 (MANPADS „Strela-3“).

Njihov domet je veći od raketa Stinger koje su ranije isporučene Ukrajini, što im daje mogućnost da pogađaju krstareće rakete.

Prema rečima ovog visokog američkog zvaničnika, sistemi su primljeni od zemalja partnera NATO-a i „na putu su“. Trenutno je nejasno kako će ovi sistemi biti vraćeni u zemlju dobavljača “, prenosi CNN.

Ranije je Rusija upozoravala NATO i SAD na posledice obezbeđivanja Ukrajine raznim vrstama naoružanja, ali je, očigledno, Alijansa odlučila da eskalira situaciju, smatrajući da Rusija neće moći da preduzme takve korake.

Webtribune.rs