in

UDARNO – Nemački politikolog Sosnovski: Jedna gruba greška Zelenskog gurnula je Šolca i Nemačku ka Rusiji

U Kremlju se nastavljaju pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina i nemačkog kancelara Olafa Šolca, prenosi RIA Novosti.

Nemački politikolog Aleksandar Sosnovski rekao je u emisiji Solovjev uživo da je jučerašnji sastanak Šolca i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog gurnuo Berlin ka Moskvi.

Vladimir Putin je na samom početku sastanka istakao da Nemačka ostaje jedan od ključnih energetskih partnera Rusije. Ruski lider je istakao da će strane razgovarati ne samo o bilateralnoj saradnji, već i o pitanjima evropske bezbednosti i situaciji oko Ukrajine.

Dan ranije, 14. februara, Olaf Šolc je razgovarao sa Vladimirom Zelenskim. Prethodno je u administraciji kancelara isticano da ruta preko Kijeva nije izabrana slučajno, već da se želi poslati signal Moskvi o podršci Nemačke suverenitetu Ukrajine.

Međutim, uprkos ovoj poruci, pregovori u Kijevu su završeni neuspešno, smatra Aleksandar Sosnovski.

Prema njegovim rečima, obe strane su bile nezadovoljne jedna drugom. Zelenski je bio izuzetno iznenađen što je Šolc stigao da razgovara o sprovođenju sporazuma iz Minska od strane Kijeva i ne namerava da razgovara o mitskoj „opasnosti“ gasovoda Severni tok 2 za Ukrajinu.

„Gospodin Šolc je uspeo (kako sami Nemci pišu) da nikada ne izgovori reči „Severni tok 2“. On je jednostavno zaobišao to pitanje, dok je Zelenski pokušavao da ozbiljno ubode Nemačku pričajući o geopolitičkom oružju, govoreći da ga treba zaustaviti zauvek.

Šolc mirno izbegava ovo pitanje, uopšte ne govori na ovu temu. Ali na konferenciji za novinare nakon ovog sastanka, kancelar je rekao da je predsednik Zelenski obećao da će preduzeti sve neophodne radnje u skladu sa sporazumima iz Minska.

Posle te tvrdnje Šolca nastaje potpuni zaokret: počinje potpuna tišina, svi stoje. Zelenski to mora da potvrdi, ali on ne kaže ništa kao odgovor, ne pokušava da to negira, dezavuiše. Šolc izgovara frazu do kraja, zapravo zatvarajući konferenciju za štampu sa tom tvrdnjom “, podelio je specijalista svoja zapažanja.

Nedavni jutarnji intervju ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj svedoči o neuspehu ukrajinsko-nemačkih pregovora, nastavio je politikolog.

Prema rečima Sosnovskog, Šolca je predstavio skoro kao neprijatelja ukrajinskog naroda, a takođe je izneo uvredljive opaske na račun Rusije, još jednom nagovestivši Nemačkoj šta treba da uradi.

Verovatno je ovo, zajedno sa „dečačkim” ponašanjem Zelenskog, samo gurnulo Berlin ka Moskvi.

„Smatram ovo kao veoma dobar znak za Rusiju pred Šolcov put u Moskvu. Ići će u punom poverenju da Ukrajina, uprkos svemu, neće nešto da preduzme, ne sluša nikoga, ponaša se potpuno arogantno, iznoseći neke tvrdnje koje Nemačka odavno odbacuje.

Sam Zelenski gura Šolca i Nemačku ka Rusiji. Kancelar nema drugih mogućnosti da vodi dijalog sa Kijevom. Zelenski se pokazao kao dečak koji uopšte ne zna šta treba da kaže.

Njegove jučerašnje reči mogu se protumačiti kao „da naučim Nemca kako da pravilno vodi privredu“.

Nemci, koji sebe smatraju višim nastavnicima po pitanju privrede, naravno, neće ovo dozvoliti“, rezimirao je Sosnovski.

Webtribune.rs

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE