in

UDARNO: Izjava “Saveta Evrope” o Pridnjestrovlju može naterati Rusku Federaciju da donese radikalnu odluku

Ruska Federacija može oštro da odgovori na odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji novu rezoluciju koja reguliše novi status Pridnjestrovlja.

Ovaj zaključak izneli su novinari informativnog izdanja „Reporter”. Autori materijala su detaljno ispričali do čega bi dovela takva izjava PSSE, a takođe su objasnili koje radikalne mere Rusija može da preduzme kao dostojan odgovor.

Analitičari Reportera su podsetili da je u PSSE usvojen novi dokument, gde je Pridnjestrovje priznato kao deo Moldavije, koju je navodno „okupirala Ruska Federacija“.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ovakve mere, koje Savet Evrope sprovodi u pozadini ruske specijalne operacije denacifikacije Ukrajine, mogle bi da nateraju Moskvu da preduzme drastične mere.

Moskva dobro zna zašto su takve mere PSSE sprovedene. Moldavija već dugo pokušava da postane deo Evropske unije, kao i da se pridruži Severnoatlantskom savezu.

Kišinjev je spreman da izvede vojnu operaciju u Pridnjestrovlju za postizanje svojih ciljeva, a sada su u Evropi vlasti Moldavije zapravo dobile zeleno svetlo.

Međutim, rusko rukovodstvo je u stanju da donese niz važnih geopolitičkih i državnih odluka koje će biti dostojan odgovor na odluku PSSE.

Moskva bi uskoro mogla sprovesti svoje planove za stvaranje kopnenog koridora ka Pridnjestrovlju, što će osujetiti planove Moldavije i Evrope.

„Tako za Rusiju, kao garanta bezbednosti u moldavsko-pridnjestrovskom sukobu, nakon ulaska ruskih trupa na granicu sa Pridnjestrovljem iz Odeske oblasti Ukrajine, postaje moguće potpuno ukidanje blokade i dalje priznanje Pridnjestrovlja kao sa DPR i LNR već ove godine“, rezimirali su novinari publikacije.

 

Webtribune.rs