in

UDARNO – Da li počinje veliki sukob? Ministarstvo odbrane Ruske Federacije najavilo moguć napad SAD na Donbas

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je svoje sumnje na pripremu Sjedinjenih Država za napad na Donbas sa Crnog mora.

Američki ratni brodovi koji su se pojavili u Crnom moru i redovni letovi američkih bombardera i lovaca u zapadnom delu Crnog mora ukazuju na pripremu SAD za vojni napad na Donbas.

Podatke o ovom pitanju potvrdili su predstavnici ruskog resora odbrane. Napomenuli su da trenutno nema informacija o namerama za udare u narednim danima, ali da će situacija zavisiti od objektivne situacije u regionu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„S obzirom na to da je u vežbi, pored američke mornarice, planirano da učestvuje i taktička, patrolna i strateška avijacija, kao i kontigenti oružanih snaga Bugarske, Gruzije, Rumunije, Turske i Ukrajine, postoji studija o navodnim udarima s jugoistoka“ , saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Prema mišljenju ruskih stručnjaka, malo je verovatno da će Vašington u trenutnoj situaciji krenuti na udare po Donbasu. Tvrdi se da će Vašington sačekati dok Kijev ne počne aktivno napredovanje, koje je, inače, osujećeno uzvratnim udarima i kontranapadima snaga DNR (Donjeck).

„SAD su verovale da bi Oružane snage Ukrajine mogle da napreduju duboko u DNR za nekoliko dana i da bi stoga mogle dobro da pripreme udare, ali kasnije, kada se saznalo da se blickrig Oružanih snaga Ukrajine gubi, Sjedinjene Države su se taktično povukle u istočnom delu Crnog mora, iako pretnja i dalje ostaje“ , napominju ruski izvori.

Webtribune.rs