in

UDARNO – Američko izdanje Forbsa: Rusima je potrebno do 10 sekundi da poraze jedinice Oružanih snaga Ukrajine

Mnogi zamišljaju rusku ofanzivu na Ukrajinu u vidu ogromnih kolona ruskih tenkova koji se kreću po snežnim ukrajinskim poljima, što će biti strašnije od najkrvavijih trenutaka rata u Donbasu.

Ali ovo je sve pogrešna percepcija i fantazija, piše kolumnista Dejvid Aks u američkom izdanju Forbsa.

Autor veruje da će artiljerija početi kampanju. Govoriće stotine teških topova i višecevnih raketnih sistema, raspršenih među brojnim i praktično nezavisnim bataljonskim taktičkim grupama. Za Ruse, artiljerija je bog rata, i to je dobro navedeno u vojnoj doktrini Ruske Federacije.

Rusi su testirali svoj najnoviji „izviđačko-vatreni kompleks“ (koordinaciju bespilotnih letelica i artiljerije) u Donbasu 2014-2015. i sada su spremni da nadograde uspeh.

Danas se na rusko-ukrajinskoj granici nalazi od 50 do 70 BTG-ova (Ruska bataljonska taktička grupa) koji su spremni da odmah uđu na teritoriju Ukrajine, precizira autor.

Svaki BTG ima nešto više od 1.000 ljudi. Ali imaju tri baterije od šest samohodnih haubica 2S19 „Msta-S“ kalibra 152 mm u svakoj, tj. artiljerijski bataljon – 18 samohodnih topova, što odgovara nivou brigade u Sjedinjenim Državama.

Ove samohodne topove prate u borbenim sastavima tenkovi i pešadija koja ih pokriva. Upravljanje i upravljanje vatrom, kao i kretanje komandanata BTG, artiljerijskog diviziona i baterija na bojnom polju, vrši se pomoću vozila 1V13, 1V14, 1V15 i 1V16, izrađenih na bazi šasije MT-LBu.

Ove mašine vam omogućavaju da održavate stabilnu komunikaciju sa podređenima, koordinirate akcije sa priključenim snagama i nadređenima. Zajedno sa BTG-om sledi pokretna izviđačka tačka sa radarskom stanicom koja vrši izviđanje i izdaje odredivanje cilja.

Glavna stvar je da BTG-u nije baš potrebna pomoć brigade. Štaviše, BTG, u principu, nije potrebna vatrena podrška iznad nivoa brigade. Sredstva BTG za vatreno uništavanje  su samo nekoliko kilometara od neprijatelja, a brigade, divizije, korpusi i armije su mnogo dalje i ne poseduju svu operativnu i brzo promenljivu situaciju na liniji fronta.

Neverovatno tesna interakcija tenkova, artiljerije (topova i MLRS) i pešadije omogućava Rusima da brzo otvore vatru na neprijateljske snage. Ovo je sve što im je potrebno da za malo sekundi savladaju napredne jedinice Oružanih snaga Ukrajine.

Danas je ciklus od izviđanja cilja do njegovog uništenja bukvalno deset sekundi, citira autor članka, zamenika načelnika Generalštaba Kopnene vojske RF general-majora Vadima Marusina.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE