in

Tužba Kosova za genocid protiv Srbije ipak moguća? – Iznenađenje ko nudi pomoć

Bivša saradnica haškog tužitelja Džefrija Najsa, Nevenka Tromp, rekla je da bi tužba Kosova za genocid protiv Srbije, bila teško dokaziva.

Pre svega, kako prenosi Kosovo online, zbog činjenice da Haški tribunal nije istraživao Slobodana Miloševića zbog ovog dela, ali i ističe da je spremna da pomogne u pripremi tužbe ukoliko to Priština zatraži od nje, piše Ekonomija onlajn.

Tromp je istakla da “genocid,” okvalifikovan kao krivično delo, u Haškom tribunalu nije umešan ni u zločin počinjen na Kosovu tokom 1998-1999. godine.

“To ne znači da nema dovoljno dokaza ili indikacija da se genocid zaista dogodio. Ono što se zaista dogodilo je da su zločini počinjeni na Kosovu prvi put uvršteni u Opštu optužnicu protiv Miloševića u maju 1999. godine, dakle, između rata i NATO vojne intervencije protiv srpskih snaga”, rekla je Trompova.

Ona sumnja da je kosovska vlada ozbiljna u nameri da podnese tužbu protiv Srbije, poručujući da je to ipak moguće da se uradi iako Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija.

“Moguće je da treća država pomogne Kosovu da podnese tužbu MSP-u, ali na vašoj vladi je da pokaže koliko je ozbiljno shvatila ovo pitanje i da se obrati za pomoć”, rekla je Tromp i dodala da je spremna da pomogne ukoliko kosovske vlasti od nje to budu tražile.

U intervjuu za Kljan Kosova, ona kaže da pored događaja koji se dešavaju unutar granica, slučaj Bosne i Hercegovine takođe može pomoći Kosovu da pobedi u ovom slučaju.

“Iako je genocid počinjen u Bosni i Hercegovini poznat, barem za Srebrenicu, to pokazuje da Milošević koji je i dalje činio ista dela na Kosovu nije mogao biti druga osoba, već je naprotiv samo napredovao u tome. Dovoljno je pratiti tok događaja od zločina u Srebrenici do onih na Kosovu da pomognu advokatima da dokažu njegovu genocidnu volju na Kosovu”, ističe Tromp.

Toma Fila o Džefri Najsu

Najavu da bi bivša saradnica haškog tužioca Džefrija Najsa, mogla da pomaže Kosovu u pripremi tužbe za genocid protiv Srbije, advokat Toma Fila vidi kao nameru da se upotrebe informacije iz procesa vođenih u Haškom tribunal i da se njima trguje.

“To je tezgaranje. Svi oni kada su ostali bez velikih plata, počeli su da traže tezge. Džefri Najs se ponudio da pomogne Kosovu, pa se nisu dogovorili oko para. Bivša portparolka Haškog tužilaštva Florens Artman je sva dokumenta koja je imala objavila u svojoj knjizi pa je kažnjena od strane Haškog tribunala. Svi oni hoće da tezgare i da sve ono što su saznali i mogli da saznaju iskoriste to radi lične zarade”, rekao je Fila za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima od njihove pomoći nema ništa, samo mogu da imaju štetu.

“Izgledi za tužbu Kosova za genocid protiv Srbije su nikakvi. Jedna pokrajina da tuži svoju državu, koja je ranije priznata država, je nemoguće. Od tužbe nema ništa. Sve to služi Kosovu za unutrašnju upotrebu, a bivšim akterima Haškog tribunala da dobiju novac”, rekao je Fila.

(kosovoonline)