in

TO JE POENTA SVEGA: Amerika ne sme da uvede sankcije naftnom sektoru Rusije

Bela kuća je saopštila da SAD ne nameravaju da uvode sankcije naftnom sektoru Ruske Federacije, jer strahuju da će to izazvati skok cena energenata.

Naime, Bajdenova administracije neće sankcionisati ruski naftni sektor jer bi to naškodilo potrošačima u SAD a ne Vladimiru Putinu, rekao je jedan američki zvaničnik danas, prenosi bloombergquint.com.

“Sankcije neće ciljati trgovinu naftom”, kazao je Amos Hočstajn, viši savetnik za energetsku bezbednost Stejt departmenta u intervjuu za Blumberg televiziju.

Iz te primedbe jasno se vidi stav Bajdenove administracije i namera da se sankcijama maksimizuje šteta po ruskog predsednika i minimizuje uzvratni uidarac na američke i evropske potrošače, prenosi medij.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

“Ako ciljamo gasni i naftni sektor, cene će skočiti. Možda bi tada prodavao samo pola onoga što sada prodaje, ali po dvostrukoj ceni”, rekao je Hočstajn.

“To znači da bi stvarne posledice osećale SAD i naši saveznici a ne Putin”, objasnio je.

Uprkos napetosti, pretnjama sankcijama – Amerika uvezla rekordne količine ruske nafte

Napetost između SAD i Rusije u sferi energetskih pitanja nije sprečila Sjedinjene Države da 2020. godine kupe rekordne količine ruske sirove nafte.

Američke rafinerije su dnevno utovarivale 538.000 barela ruske nafte i naftnih derivata, čime su oborile rekord star deset godina, prenosi “Raša tudej”.

Prema podacima koje je evidentirala Američka uprava za energetske informacije (EIA), Sjedinene Države su kupile lani najviše ruske nafte od 2011. godine, kada su dnevno uvozile iz Rusije 624.000 barela.

Prema računici “Blumberga”, zasnovanoj na podacima carine i EIA, Rusija je 2020. postala treći najveći isporučilac nafte u SAD, pretekavši Saudijsku Arabiju, najvećeg svetskog izvoznika. Ruski udeo u američkom uvozu nafte trenutno iznosi rekordnih sedam odsto.

Najveći izvoznici nafte u SAD bili su prošle godine Kanada, sa dnevnim isporukama od 4,1 milion barela, i Meksiko sa oko 750 000 barela dnevno. Prosečan američki uvoz nafte iz Saudijske Arabije iznosio je protekle godine 522.000 barela dnevno.

Američke energetske kompanije, uključujući Ekson mobajl, Ševron i Valero enerdži, bile su među ključnim kupcima nafte i naftnih derivata ruskih proizvođača, navodi Raša tudej.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(tanjug,b92)