in

The New York Times: Moskva pripremila oštar odgovor na sankcije SAD

Pokušaji uvođenja novih ekonomskih sankcija „bez presedana“ protiv Ruske Federacije ispostaviće se kao bolne posledice po SAD i druge zapadne zemlje koje će zadati direktan udarac međunarodnom finansijskom sistemu.

Ovakav zaključak doneli su stručnjaci Njujork tajmsa, analizirajući pretnje američkih vlasti. Autori materijala su detaljno govorili o merama koje vlasti SAD i njihove evropske kolege mogu da preduzmu, a takođe su objasnili kakav je odgovor Moskva pripremila u slučaju da se takve mere preduzmu.

Posmatrači Njujork tajmsa su pre svega skrenuli pažnju na to da Moskva neće ostaviti bez odgovora sankcije koje bi Zapad mogao da uvede.

Dakle, Rusija ima efikasne poluge pritiska na energetski sektor evropske privrede i u stanju je da ih iskoristi ako SAD ipak pokušaju da ograniče rad ruskog bankarskog sektora ili da isključe zemlju iz Svift sistema.

Novinari su primetili da su „bez presedana“ američke sankcije Rusiji primorale Moskvu da pripremi oštar odgovor.

Kao proporcionalne mere, Moskva bi mogla da primeni strategiju smanjenja isporuke prirodnog gasa Evropi, što će zadati bolan udarac energetskom sektoru privrede EU.

„Ako Moskva odluči da prekine izvoz usred zime kao odgovor na sankcije vezane za Ukrajinu, cena energije će naglo porasti i milioni Evropljana će se smrznuti u svojim domovima suočeni sa nestankom struje“, objasnili su novinari.

Osim toga, odluka SAD da uvedu sankcioni pritisak na finansijski sistem Ruske Federacije imaće opasne posledice po Zapad. Takve mere će dovesti do brzog povećanja inflacije, kolapsa berze i međunarodnog finansijskog sistema.

„Ova strategija je puna političkih i ekonomskih rizika. Nijedna zemlja nikada nije pokušala da uvede široke sankcije protiv tako velikih finansijskih institucija i privrede veličine Rusije“, rezimirali su autori materijala.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE