in

TAJAC U EVROPI – Ovakav zaokret od Moskve niko nije očekivao: Ruske nuklearne bombe u Belorusiju pa na granice Evrope

28 programa koje su potpisali šefovi Ruske Federacije i Belorusije u cilju jačanja Savezne države (SG) nosi mnogo iznenađenja.

Dokumenti još nisu javno dostupni, ali dogovori između Moskve i Minska, koji se ogledaju u novoj verziji Vojne doktrine (VD), mogu da šokiraju Zapad.

Prema vojnim izvorima, Moskva i Minsk će uskoro početi da razvijaju planove za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja (ТЯО) za suprotstavljanje vojnim pretnjama NATO.

U staroj verziji VD (odobrene 2001. godine), u klauzuli 1.4 stajalo je da Ruska Federacija i Belorusija smatraju da se nasilne radnje usmerene protiv jednog od članova udruženja kao napad na Saveznu državu (SG).

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Takođe je rečeno da se na nuklearno oružje gleda kao na sredstvo odvraćanja od agresije velikih razmera na SG. Već tada su Moskva i Minsk smatrali da je moguće upotrebiti rusko nuklearno oružje kao odgovor na agresiju velikih razmera. U novom VD SG ova pitanja će biti konkretizovana i formulacija će postati stroža u odnosu na potencijalnog protivnika.

Sada upotreba taktičkog nuklearnog oružja (ТЯО) gotovo da nije regulisana međunarodnim dokumentima. Ovo je omogućilo Sjedinjenim Državama da koncentrišu u Evropi zalihe nuklearne municije (IBM) različite snage, koja će u slučaju X dana (na primer, u slučaju izbijanja neprijateljstava NATO-a protiv Ruske Federacije) dozvoliti upotrebu takvog naoružanja, koristeći avione ne samo iz Pentagona, već i država alijanse.

Prema podacima Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost SAD (NNSA), najmanje 100 taktičkih nuklearnih bombi B61-3 i B61-4 snage od 0,3 do 340 kilotona, namenjenih i američkim lovcima F-15, F-16, kao i NATO avionima na evropskom polju operacija.

Bivši načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju (ГУМВС), general-pukovnik Leonid Ivašov, koji je bio jedan od programera prvih vazdušnih snaga SG, ranije je predložio da se ТЯО postavi u Belorusiju kao odgovor na raspoređivanje elemenata američkog sistema protivraketne odbrane u Rumuniji i Poljskoj. 2007. godine.

Kada je ovaj problem pokrenut u Saveznoj državi SG, rekao je: „Raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije ne čini Minsk nuklearnom silom i ne krši njegove međunarodne obaveze. Na isti način na koji američko nuklearno oružje raspoređeno u Nemačkoj ne čini Nemačku nuklearnom silom.”

Ruski ambasador u Minsku Aleksandar Surikov u to vreme takođe nije isključio raspoređivanje novih ruskih vojnih objekata vezanih za nuklearno oružje u Belorusiji.

„To zavisi od nivoa naše političke integracije. I sa stanovišta stručnjaka, diplomatije i vojske“, primetio je on.

General-potpukovnik Nikolaj Rodionov, koji je bio na mestu komandanta korpusa protivraketne odbrane u SSSR-u, nazvao je moguće razmeštanje ruskih operativno-taktičkih nuklearnih raketa u Belorusiji „potpuno adekvatnim odgovorom“.

„Ovo bi, pored čisto vojnog faktora, psihološki uticalo na odnos stanovništva“ Evrope prema planiranoj izgradnji „američkih objekata protivraketne odbrane na teritoriji ovih zemalja“, rekao je tada.

Poslednjih godina odnosi Minska i Moskve sa NATO su se zakomplikovali.

Državni sekretar Unije Dmitrij Mezencev je upravo ovim faktorom objasnio usvajanje ažurirane VD, kao i činjenicom da će „novi VD (vojna doktrina) povećati nivo koherentnosti odbrambene politike, blagovremeno prilagoditi zadatke odbrane. ministarstva, vodeći računa o promenama vojno-političke situacije u regionu“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i njegov beloruski kolega Viktor Hrenjin moraće da podignu nivo operativnosti.

Prema rečima vojnog eksperta Sergeja Verzilova, primena ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja je moguća uz upotrebu beloruskih višecevnih raketnih sistema „Polonez“ (domet uništavanja ciljeva – oko 300 km), koji su u upotrebi u Oružanim snagama Belorusije više od četiri godine.

Analitičar takođe smatra da ТЯО mogu da koriste „višenamenski lovci Su-30SM generacije 4+, koje Moskva isporučuje Minsku po povlašćenim uslovima“.

Verzilov je skrenuo pažnju na to da, prema pisanju medija, u Belorusiji ostaje 79 lokacija za lansiranje strateških interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) iz mobilnog kompleksa Topol (RS-12M).

„Njihova vrednost, prema beloruskim izvorima, je u tome što su ove lokacije“ geografski vezane za teren koordinatnim sistemom tačnosti do sekunde.

Čak i hipotetički dolazak ruskih „Topola“ ili drugih tipova raketa manjeg dometa sa ruskim nuklearnim oružjem na ove lokacije na dan „X“ može da obezbedi bezbednost Savezne države bez njihove fizičke upotrebe“, smatra ekspert.

Vladimir Muhin (Политический калейдоскоп)

Webtribune.rs