Stručnjak o eksplozijama u fabrikama oružja: Povesti istragu u pravcu diverzije – Bezbednosne službe su zakazale

Profesor dr Darko Trifunović kazao je da je interesantno da se incidenti u fabrici “Sloboda” nisu dešavali od vremena kada je nastala do devedesetih godina.

Sekretar Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost ističe za Televiziju Prva da bi trebalo sačekati istragu o novom incidentu u toj fabrici.

Osvrnuo se i na eksploziju skladišta u Paraćinu, istakavši da se to tada pravdalo tome što su u pitanju stare granate i naoružanje.

“Ovde (u Slobodi) je sve novo, u pitanju je proizdvodnja (municije). I sam predsednik je rekao da je do eksplozije došlo u prostoriji bez električnih instalacija. Poveo bih istragu u pravcu diverzije. Analitika naše službe i VBA (Vojno-bezbednosna agencija) su zakazali. Morali su posle prve eksplozije da pojačaju nadzor, da postave ‘mrtvu’ stražu. VBA je trebalo i posle prvih eksplozija da reaguje”, kazao je Trifunović.

On je istakao da je ovakvih eksplozija bilo i u Evropi.

“Bugarska i Češka vode intenzivnu istragu protiv ruske tajne službe GRU, jedinice 29155 koja se sumnjiči da je dizala u vazduh vojna skladišta, jer su se dovodile u vezu sa snadbevanjem Ukrajine takvom (artiteljrskim) vrstom naoružanja“, objasnio je on i kazao da su službe morale da uzmu o obzir da takve službe napadaju skladišta.

Takođe smatra da je trebalo da se postavi pitanje da li je nešto od naoružanja iz skladišta “Slobode“ završilo na ratištu u Ukrajini, odnosno da li su ukrajinske vlasti preko posrednika kupile ubojna sredstva.

“Ovde nije reč o jednoj eskploziji, ovde je reč o dve u seriji. VBA je trebalo posle prvih eksplozija da reaguje“, istakao je on.

Na pitanje da li može da se reši unutar vojske, bez informacija za širu javnost, on ističe da su stvari “van kontrole“.

“U julu smo imali demonstracije u kojima su učestovali pripadnici grupe (Veljka) Belivuka. Imamo tajnu službu koja je napravila tu organizaciju i imamo drugu koja pokušava da rasformira te grupe i podgrupe. Treba da se osvestimo da ne postoje prijatelji i da postoje interesi“, naveo je on i dodao da je naša zemlja u poslednjih 15 godina proterala jednog diplomatu, a u pitanju je bio ruski diplomata.

On je istrakao da je ruska služba GRU preko plaćenika organizovala kamp za treniranje dece na Zlatiboru, te se pitao da li je “možda neko od te dece bilo na demonstracijama u julu ili “uradilo ovo u Čačku”. Trifunović je naveo da bi ovo isto govorio da kojim slučajem postoje sumnje ili indicije da je u pitanju kineska, američka, nemačka ili bilo koja druga služba koja je mogla da “uradi ovo“.

“Nemam ništa protiv neke države“, kazao je on.

Profesor Trifunović je aludirao da nadležne službe moraju da preuzmu odgovornost za ove incidente, ali se osvrnuo i na slučaj prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića.

“Jedna ili nekoliko službi koje nisu u stanju da godinu da spreče prisluškivnaje i praćenje predsednika i njegove porodice, i da za to niko ne odgovara, da im kažem u lice: ‘Sram vas bilo’”, dodao je on.

 

(prva.rs)