in

ŠOKANTAN ZAOKRET – Odluka Mišustina da legalizuje paralelni uvoz stvorila je novu glavobolju za Zapad

Odluka Mihaila Mišustina da legalizuje paralelni uvoz stvorila je novu glavobolju za velike strane kompanije koje su napustile rusko tržište, piše The Daily Telegraph.

Kabinet ministara Ruske Federacije je krajem prošlog meseca legalizovao uvoz robe u zemlju bez dozvole nosilaca prava kako bi se zadovoljila potražnja za inostranom robom koja se traži.

Ministarstvo industrije i trgovine predložilo je da se u zemlju bez dozvole nosilaca autorskih prava uvoze samo proizvodi brendova koji su prestali ili obustavili rad u Rusiji.

Majkl Maloj, advokat DLA Pajpera u Rusiji, primetio je da je ruska vlada spremna da oslabi sprovođenje prava intelektualne svojine kako bi svojim građanima obezbedila robu koja nije bila dostupna zbog sankcija.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Istovremeno, u Rusiju će doći ne falsifikovani, već originalni proizvodi. Pretpostavlja se da se izvoz može vršiti preko Kazahstana ili Belorusije, koje su deo integracionog udruženja sa Ruskom Federacijom.

Prema Maloju, strani dobavljači su izgubili mogućnost da traže kompenzaciju ili zaplene svoju robu.

„U isto vreme, troškovi i izdaci u vezi sa tužbom protiv paralelnog uvoznika su toliko visoki da mogu da uplaše čak i neke bogate trgovce na malo“.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzure – OVDE 

Webtribune.rs