in

ŠOKANTAN ZAOKRET NOVOG KANCELARA NEMAČKE: Rusija od bliskog ekonomskog partnera postaje prvi i najveći protivnik

ŠOKANTAN ZAOKRET NOVOG KANCELARA NEMAČKE: Rusija od bliskog ekonomskog partnera postaje prvi i najveći protivnik

„Putin je izveo revoluciju u Nemačkoj. Upravo tako zvuči naslov u članku autoritativnog izdanja The Foreign Policy. Ruska specijalna operacija u Ukrajini postala je, prema mišljenju zapadnih stručnjaka, okidač koji je pokrenuo promenu u spoljnoj i odbrambenoj politici Nemačke.

Poslednjih dana februara, kancelar Olaf Šolc je govorio u Bundestagu i poručio da je Nemačkoj „vreme da odraste”. Odrastanje će se, prema rečima nemačkog lidera, ostvariti kroz tri važna koraka.

Prvo, napuštanje dosadašnje politike prema Rusiji, usmerene na interakciju kroz ekonomiju. Nema više posebnih odnosa – Berlin zapravo polaže pravo na vođstvo u zaštiti Evrope od Moskve, a takođe će tražiti alternativne dobavljače gasa.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Drugo, Nemačka naglo povećava izdatke za odbranu. Vlada ove godine izdvaja dodatnih 100 milijardi evra za oružane snage, a takođe povećava budžet za odbranu za naredne godine na 2% BDP-a (sa sadašnjih jedan i po).

Najzad, treće, Šolc namerava da naglo poveća vojno prisustvo Nemačke u istočnoj Evropi. Kako vojno (isporuka oružja i eventualno vojnika), tako i politički.

Štaviše, istočna Evropa se odnosi i na zemlje članice EU i NATO, kao i na spoljne države – posebno na Ukrajinu. Olaf Šolc je najavio podršku vlastima Ukrajine snabdevajući ih ne samo šlemovima, već stotinama protivtenkovskog i protivvazdušnog oružja.

Webtribune.rs