Šok tvrdnje ruskog vojnog eksperta: Obaveštajne službe SAD ozbiljno zaostaju za Rusijom i Kinom – TAMO JE HAOS

Sjedinjene Američke Države pokazale su svoju geopolitičku slabost, jer u informativnom sučeljavanju ozbiljno zaostaju za Rusijom i Kinom.

Do ovog zaključka je došao vojni analitičar Viktor Baranec, komentarišući situaciju koja je nastala u američkim vojnim obaveštajnim strukturama nakon dolaska nove vlasti, na čelu sa Džozefom Bajdenom.

Analitičar je ukazao na faktore koji svedoče o nemoći američkih obaveštajnih struktura, a takođe je otkrio i “tajnu” tajnih službi Vašingtona.

Viktor Baranec je pre svega ukazao na ozbiljnu nedoslednost akcija koja se primećuje u američkoj vojsci. Dakle, ne govorimo o jednoj strukturi, već o odvojenim „grupacijama“ koje ne koordiniraju primljene obaveštajne informacije.

Takođe, vojni stručnjak je ukazao na još jedan faktor koji ukazuje na lošu organizaciju američkih vojnih struktura. Govorimo o ozbiljnim nesuglasicama između Bele kuće i snaga bezbednosti.

Kao primer naveo je planove Vašingtona u vezi sa povlačenjem američkih trupa iz Avganistana. Prethodno su američke vlasti planirale da primene ove mere do 1. maja 2021, ali dolaskom nove američke administracije sve se dramatično promenilo. Vojska je zapravo bojkotovala zahtev Bele kuće, odbijajući da napusti Avganistan.

„Kada je Džozef Bajden postao predsednik, dogodilo se nešto bez presedana u vojno-političkoj hijerarhiji. Nekoliko američkih generala, predvođenih ministrom odbrane Lojdom Ostinom, javno je odbilo povlačenje trupa. Predsednik je bio primoran da se usaglasi sa novim datumom koji su najavili vojskovođe – 1. septembrom“, rekao je Baranec.

Takvi „nerazvijeni“ odnosi između američkih vlasti i bezbednosnih snaga zapravo svedoče o nemoći vojne obaveštajne službe koja u takvim uslovima nije u stanju da normalno funkcioniše.

S druge strane, Vašington taj problem drži „u tajnosti“, nadajući se da geopolitički protivnici Sjedinjenih Država za to neće saznati.

„Sjedinjene Države su jedina država na svetu sa više od 15 različitih obaveštajnih službi. A sa takvom obaveštajnom „kolektivnom farmom“, koja uključuje nekoliko desetina hiljada obaveštajnih oficira koji su se nastanili po celom svetu, šefovi odeljenja moći nemaju objektivne podatke “, rezimirao je Baranec. 

Webtribune.rs