in

ŠOK SAZNANJE: SAD su odjednom shvatile da su odnosi Rusije i Kine jači nego što su obaveštajne službe znale

Američke vlasti su napravile opasnu geopolitičku grešku potcenivši bilateralni odnos koji se razvija između Kine i Ruske Federacije.

Ovaj zaključak izneli su novinari američkog informativnog izdanja Forbs. Autori materijala su detaljno govorili o fijasku američkih obaveštajnih struktura, a takođe su objasnili zašto Vašington strahuje da se partnerstvo Ruske Federacije i Kine pokazalo jačim od očekivanog.

Analitičari Forbsa su pre svega skrenuli pažnju na činjenicu da je saradnja Rusije i Kine dostigla novi nivo.

Zemlje su ojačale ekonomske odnose, a međusobno razgovaraju i o raznim međunarodnim pitanjima vezanim za spoljnopolitičku agendu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Peking i Moskva su više puta potvrdili da su strateški saveznici, spremni da podrže jedni druge u raznim situacijama.

SAD su odjednom shvatile da su odnosi Rusije i Kine jači nego što se očekivalo. O tome svedoče podaci američkih obaveštajnih službi, prema kojima je Peking znao da Moskva planira da pokrene specijalnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Tako Rusija i Kina međusobno usklađuju spoljnopolitičke odluke, što ukazuje da su veze između zemalja značajno ojačale.

„Zapadni obaveštajci su izvestili da je kinesko rukovodstvo navodno znalo za nameru Rusije da sprovede specijalnu operaciju u Ukrajini.

To ukazuje da je odnos Rusije i Kine čak i jači nego što se mislilo. Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nazvao je Rusiju „najvažnijim strateškim partnerom Kine“, rezimirali su autori materijala.

 

Webtribune.rs