in

Skupština Srpske poručila Incku da joj nije nadređen i odbacila njegova “bonska ovlašćenja”

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je funkcija Visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom X Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da Visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Republici Srpskoj.

Stoji ovo u odgovoru NS RS na pismo Valentina Incka do čijeg sadržaja je došao “Glas Srpske”.

Prema informacijama lista, ovakav predlog dao je Klub poslanika SNSD, a usaglašen je i sa ostalim skupštinskim klubovima.

U tački 2. ovog zaključka NS RS “odbacuje bonska ovlaštenja” i konstatuje da je Visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog delovanja, koji je utvrđen Aneksom X Dejtonskog sporazuma.

– Jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći tzv. “bonska ovlaštenja” – navodi se u odgovoru.

Dodaje se da je takvo delovanje Visokog predstavnika protivpravno i protivustavno.

– Narodna skupština RS odbacuje zahtev Visokog predstavnika i daje podršku odlukama koje je donio Odbor za obeležavanje 25. godišnjice postojanja i rada NS RS (1991 – 2016) – zaključuje se u odgovoru.

Ovaj prijedlog trebalo da bude razmatran na sednici koja je počela jutros, odmah nakon što se završi rasprava o Pokretanju inicijative za razgovor i i dajlog između Srpske i FBiH i tri konstitutivna naroda o mogućim rešenjima za BiH.