in

Sabor SPC upozorio državni vrh Srbije: “Kome treba zakon o kulturnoj baštini u kojem nema Kosova” …

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) smatra neprihvatljivim to da nacrt zakona o kulturnoj baštini ograničava njegovo važenje samo na dio teritorije Srbije, jer isključuje teritoriju Kosova i Metohije iz sfere njegovog dejstva, premda se tamo nalaze najveće srpske svetinje i najvažniji srpski kulturni spomenici.

U saopštenju po okončanju petodnevnog zasjedanja, Sabor je izrazio duboku zabrinutost zbog pojave novih nacrta zakona i zakona donetih na brzinu, bez valjane pripreme, dovoljne javne rasprave i bez dijaloga sa Crkvama i verskim zajednicama iako se ti nacrti zakona i zakoni njih neposredno tiču, uz pretnju ograničavanja ili čak ukidanja prava Crkava i verskih zajednica na slobodno ispovjedanje vjere, što je protivno Ustavu Srbije i obavezujućim međunarodnim konvencijama.

Navodi se da je Sabor sa pažnjom i brigom razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne Crkve, te da je sa istom pažnjom uzet u obzir izveštaj saborskog Odbora za Jasenovac, a ujedno razmotreni i problemi SPC kako u Srbiji i u zemljama regiona, tako i u dijaspori širom sveta.

– U tom okviru posebna pažnja je posvećena stanju naše Crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, gde se nepravde, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, prava i imovine SPC nastavljaju, i to, nažalost, u sve težem obliku – naglašeno je u saopštenju.

Sabor se, kako je navedeno, suočio sa izazovima pred kojima su se Crkva i srpski narod našli u Crnoj Gori, gdje i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor sa SPC, čime je Srpska pravoslavna crkva diskriminisana u odnosu na sve druge crkve i vjerske zajednice koje deluju u Crnoj Gori.

Za vikarne episkope patrijarha srpskog izabrani su jeromonah Jerotej, sabrat Svetoarhangelskog opštežića u Kovilju sa titulom episkop toplički, jeromonah Sava, sabrat manastira Svete Petke u Zagrebu sa titulom episkop marčanski i arhimandrit Justin sa titulom episkop hvostanski.

Arhimandrit Damaskin izabran je za vikara episkopa bačkog sa titulom Episkop mohački, a za vikara episkopa diseldorfskog i sve Nemačke izabran je arhimandrit Jovan sa titulom Episkop humski.

U Svetom Sinodu je prestao mandat episkopima bačkom Irineju i šumadijskom Jovanu koji ostaju članovi – zamenici, a za nove članove, na predlog patrijarha srpskog Porfirija, izabrani su episkopi sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije.

Sabor je preporučio svim eparhijama SPC da na dostojan način obeleže sto godina od osnivanja Eparhije američko-kanadske, prve eparhije SPC na američkom kontinentu, 20 godina od osnivanja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kao i 140 godina od rođenja svetoga Vladike Nikolaja (Velimirovića), 65 godina od njegovog upokojenja i 30 godina od prenosa njegovih moštiju iz Libertivila u njegov rodni Lelić kod Valjeva.

Kao i svake godine, Sabor je analizirao stanje i probleme crkvene prosvjete i verske nastave u javnim školama Srbije.