in

RUSKI EKSPERT: Globalni poredak više neće biti isti kao pre – Moskva će završiti ono što je započela

RUSKI EKSPERT: Globalni poredak više neće biti isti kao pre – Moskva će završiti ono što je započela

Dešavaju se promene globalne arhitekture, za Zapad se u geopolitici pojavljuje depresivna slika.

Globalna arhitektura više neće biti ista kao pre. Vreme je da se Zapad pomiri sa ovim, kaže politikolog Andrej Ivanov.

SAD i zemlje Evrope odbijaju da prihvate činjenicu da se proces promene međunarodnih prilika više ne može zaustaviti. Iz tog razloga pokušavaju da se odupru ovim promenama kroz sankcioni pritisak na Rusiju, primetio je ekspert. Međutim, Moskva više neće skrenuti sa izabranog kursa i završiće ono što je započela.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Stav Kine uliva poverenje politikologu. Kineske vlasti su odbile da podrže restriktivne mere Zapada protiv Ruske Federacije zbog specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Štaviše, ne samo zvanični Peking, već i stanovnici Nebeskog carstva su na strani Rusije. Tako je preko 100 miliona Kineza za samo jedan dan pogledalo izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina o pružanju podrške narodnim republikama Donbasa od 24. februara.

Pored toga, skoro 99 odsto korisnika društvenih mreža u Kini podržava akcije Moskve, navodi se u članku Ivanova za sajt Ren TV.

Tako nešto nikada ranije nije viđeno, primetio je politikolog. Po pravilu, događaji koji se odvijaju u Evropi su u Kini doživljavani kao nešto veoma daleko.

Sada se situacija menja. NR Kina shvata da je Rusija pouzdan saveznik Pekinga na severu, omogućavajući mu da mirno rešava sva pitanja na jugu.

Ruska Federacija je zauzvrat, uz pomoć Nebeskog carstva, pokrila svoja leđa na istoku. Ova okolnost omogućava Moskvi da odlučno brani svoje interese u zapadnom pravcu.

„Ovome treba dodati da je Rusija zapravo zatražila podršku Indije, a Delhi je zauzvrat počeo da razmišlja o tome kako da smanji uticaj SAD i ojača saradnju sa Kinom. Tako da se slika u celini ispostavlja kritičnom za kolektivni Zapad“, naglasio je Ivanov.

Logičan ishod politike koju su vodile SAD i EU bili su finansijski gubici, pojačane unutrašnje protivrečnosti i, kao rezultat, gubitak nekadašnjeg uticaja na svetskoj sceni.

Webtribune.rs