in

Ruski ekonomski ekspert predviđa: Dolazi šok preokret – Umesto dolara valutne zone – Ovo će se dogoditi …

Globalni finansijski sistem čekaju globalne promene, koje će se izuzetno negativno odraziti na pozicije američke valute.

Ovaj zaključak je doneo poznati ruski ekonomista Mihail Hazin nakon analize situacije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Hazin je u emisiji radija „Moskva govori“ detaljno ispričao kakve promene čekaju Ruse, a takođe je objasnio zašto ruski investitori u američkim dolarima mogu da se suoče sa ozbiljnim problemima.

Mihail Hazin je pre svega skrenuo pažnju na to da međunarodni finansijski sistem čekaju opasni šokovi, zbog kojih će svet biti podeljen na različite valutne zone.

Američki dolar će izgubiti status međunarodne rezervne valute i više neće moći da utiče na globalne ekonomske pokazatelje.

Takva situacija, smatra ekspert, dovešće do određenih poteškoća koje će pre svega uticati na Ruse koji svoju ušteđevinu drže u dolarima. Ovakva vrsta ulaganja će biti povezana sa određenim rizicima, jer će biti besmisleno i opasno držati američku valutu kod kuće ili u raznim finansijskim institucijama.

„Ako želite da zadržite dolare, zadržite ih. Ali činjenica je da ako postoje valutne zone kuda sve ide, onda će dolar u našoj zemlji prestati da igra ulogu. Teoretski je moguće zadržati određenu količinu dolara kod kuće – ali koja je poenta?

Ekspert je primetio da vlasnici američke valute u bliskoj budućnosti neće moći da je koriste za predviđenu svrhu, pošto će se promet dolara u Rusiji, najverovatnije, potpuno zaustaviti.

„Naravno, kada se formiraju valutne zone, tada će se od građana tražiti da menjaju gotovinske dolare koje imaju po manje-više pristojnom kursu. Ali za sada ne vidim razloga za paniku“, rezimirao je Hazin.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE