in

RUSKI ANALITIČAR: Novi visoki funkcioner u SAD, zabrinjava Moskvu

Satanovski objasnio kako će postavljanje Viktorije Nuland na visoku funkciju u SAD uticati na Rusiju

Imenovanje Viktorije Nuland na mesto zamenice državnog sekretara za politička pitanja Sjedinjenih Američkih Država može postati dodatni negativni faktor koji će igrati veliku ulogu u daljoj konfrontaciji Vašingtona i Moskve.

Poznati ruski politički stručnjak, Jevgenij Satanovski, došao je do ovog zaključka komentarišući novu rekonstrukciju kadrova koja se dogodila u Beloj kući.

Satanovski je detaljno analizirao takvu odluku američke administracije, a takođe i objasnio kako bi na Rusiju uticalo postavljanje Viktorije Nuland na visoku državnu funkciju.

Ranije su mediji preneli da će američki Senat, sprovevši postupak glasanja, imenovati Viktoriju Nuland na mesto zamenice državnog sekretara za politička pitanja.

Bitno je napomenuti da je ova američka političarka, koja se proslavila formalnim učešćem u neredima na Majdanu u Kijevu, stručnjak za Rusiju i SSSR, što, pak, može uticati na politiku Vašingtona prema Moskvi.

Jevgenij Satanovski je pre svega skrenuo pažnju na to da će se Viktoria Nuland, dok je na novom položaju, pridržavati određenog političkog modela usmerenog na zaoštravanje odnosa između SAD i Rusije.

U stvari, novi zamenik američkog državnog sekretara je Moskvi „dosledni i principijelni neprijatelj“, što će se odraziti na bilateralne odnose.

Imenovanje Viktorije Nuland imaće za posledicu novo zaoštravanje prema Rusiji, pošto Vašington jača svoju spoljnopolitičku strategiju usmerenu protiv Moskve.

O tome svedoče najnovije mere američkih vlasti koje se odnose na ukidanje izdavanja viza Rusima, kao i pretnje novim sankcijama.

“Jedan na jedan. Doslednog i principijelnog neprijatelja Rusije, Viktoriju Nuland, SAD su postavile na mesto zamenice državnog sekretara Sjedinjenih Država za politička pitanja, pa će se sada sva njihova spoljna politika konvergirati na nas kao klin“, zaključio je Satanovski.

Webtribune.rs