in

Rusija izvukla još jedan tajni adut zbog kojeg će mnoge zemlje zažaliti

Ruska Federacija je sprovela kompetentnu i efikasnu strategiju da odgovori na nova ekonomska ograničenja sa Zapada.

Novinari lista Vzglad došli su do ovog zaključka nakon analize koraka odmazde Moskve. Autori materijala su detaljno opisali kako je tačno Rusija odgovorila na akcije SAD i EU i objasnili zašto su posledice kontramera izazvale paniku u mnogim evropskim zemljama.

Posmatrači Vzgljada su primetili da je rusko rukovodstvo pažljivo proučilo sve evropske industrije koje su veoma zavisne od ruskih proizvoda. Dakle, kao odgovor, Moskva je zabranila isporuku drveta u Evropu, što je izazvalo paniku u mnogim zemljama.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Treba podsetiti da Evropa ne zavisi samo od ruskog drveta, već i od gorivih proizvoda koje se zasnivaju na njemu. Tako u zemljama EU može brzo da nastane nestašica specijalnih briketa i peleta, koji spadaju u tzv. biogorivo, jer se aktivno koriste za grejanje kuća i stanova.

Posledice ruskog odgovora na sankcije Zapada iznenada su osetili i Finci. Tako će Helsinki, kao i druge nordijske zemlje, zažaliti što su podržali antiruske sankcije, pošto su izgubile efikasan i ekonomičan izvor energije.

„Direktno u Finskoj i drugim skandinavskim zemljama, proizvodi od drveta se koriste čak i u elektranama i termoelektranama.

Finska je severna zemlja, a zime su ovde veoma oštre. Problem sa grejanjem je ovde prilično akutan i izuzetno je skup“, objašnjavaju autori materijala.

Sada će Helsinki hitno morati da traži zamenu za rusko drvo. Međutim, malo je verovatno da će finske vlasti brzo pronaći izlaz iz trenutne situacije, jer ne shvataju sve razmere problema.

 

Webtribune.rs