in

Rusi isprobali novi sistem “Kornet” – Tvrde da mu u svetu niko nije ravan

Ruske jedinice koje učestvuju u vojnim vežbama „Saveznička odlučnost“ u Belorusiji pokazale su snagu najnovijeg protivtenkovskog sistema „Kornet“, javlja televizija „Zvezda“.

U pogledu sposobnosti probijanja oklopa i dometa „Kornet“ nema analoga u svetu. Svi strani konkurenti, uključujući američki sistem „Džavelin“, zaostaju za ruskim sistemom po svim ključnim parametrima, navodi se u članku.

Bez obzira na to koliko je jak oklop tenkova protivnika, praktično nemaju šansu da prežive nakon susreta sa „Kornetom“, dodaje autor.
Operator protivtenkovskog sistema Maksim Smirnov savladao je rukovanje sistemom nakon svega nekoliko časova obuke.

„U trenutku lansiranja rakete ja upravljam i posmatram kroz nišan. Nastavljam da kontrolišem raketu i vidim uništavanje mete“, kaže on.

Na poligonu „Brestski“ u Belorusiji „Korneti“ su se već pokazali tokom velikih manevara borbene koordinacije jedinica ruskih i beloruskih oružanih snaga. Lansiranje je pratio lično ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Tokom vežbe sve mete su uspešno pogođene.

„Sistem je opremljen različitim vrstama municije. Može da gađa oklopna vozila i druge protivničke mete. Postoji i municija predviđena za uništavanje utvrđenja protivnika“, rekao je komandant protivtenkovskog voda Danil Gajfulin.

Zatim na scenu stupa najnovije desantno borbeno vozilo – BMD-4, naoružano protivtenkovskim raketama „Arkan“. Na operatoru je samo da odabere metu, sve ostalo funkcioniše automatski.

Najnoviji elektronski sistem za navođenje omogućava da raketa ne skrene sa putanje. On će dovesti raketu do naznačene tačke čak i ukoliko protivnik upotrebi dimnu zavesu.

Podsetimo, u toku je provera snaga za reagovanje Savezne države Rusije i Belorusije. Ona se odvija u dve etape. U prvoj etapi (do 9. februara) biće preraspoređene i stvorene grupe trupa na teritoriji Belorusije.

U drugoj etapi (od 10. do 20. februara) održaće se zajedničke vežbe „Saveznička odlučnost 2022“, u okviru kojih će biti odrađeno suzbijanje i odbijanje spoljne agresije, kao i suprotstavljanje terorizmu i zaštiti interesa Savezne države.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE