PUTIN: “SAD sigurnim, čvrstim korakom idu direktno putem Sovjetskog Saveza – Oni misle da će to preživeti”

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da su se Sjedinjene Američke Države suočile sa tipičnim problemima imperije – sigurni u svoju moć stvaraju sebi probleme sa kojima se neće moći izboriti, kao što se dogodilo sa Sovjetskim Savezom.

„Čujemo pretnje koje i dalje stižu iz Kongresa i još odnekud. Sve se to dešava za vreme unutrašnjih političkih procesa u SAD. Ljudi koji to čine očigledno polaze od toga da je američka ekonomska, vojna, politička moć takva da to nije strašno; oni misle da će to preživeti“, rekao je lider Rusije na sastanku sa šefovima svetskih informativnih agencija u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Putin je, „kao bivši građanin Sovjetskog Saveza“, objasnio da je problem imperije u tome što im se čini da su tako moćni da mogu sebi dozvoliti male greške. Kako je objasnio, takve države neke potkupljuju, neke zastrašuju, s nekima se dogovore, nekima zaprete vojnim brodovima i smatraju da tako rešavaju probleme.

„Ali broj problema raste. Dolazi trenutak kada se s njima ne mogu izboriti. I SAD sigurnim, čvrstim korakom idu direktno putem Sovjetskog Saveza“, rekao je Putin.

Rusija je postojala i postojaće – pomirite se s tim

On je takođe izjavio da je Rusija postojala, postoji i postojaće, kao i Sjedinjene Američke Države, i s tim se treba pomiriti.

„Nismo mi doveli rusko-američke odnose u stanje u kome se danas nalaze. Nismo mi to učinili. Nismo prvi preduzeli nijedan korak u onome što je nanelo štetu rusko-američkim odnosima… Tih koraka je previše“, rekao je Putin na sastanku sa šefovima međunarodnih informativnih agencija u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

On je podsetio i na uvođenje antiruskih sankcija.

„Jesmo li mi uvodili sankcije protiv SAD? Sjedinjene Američke Države su te koje su uvodile sankcije protiv nas i nastavljaju da ih uvode u svakoj prilici i bez ikakvog razloga. Samo zato što mi postojimo. Ali s tim će morati da se pomire. Rusija je postojala, postoji i postojaće. Kao što postoje i postojaće SAD koje igraju važnu ulogu u svetu. Voleo bih kad bi oni igrali stabilizujuću ulogu“, istakao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, Putin računa na to da će sastanak sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom 16. juna u Ženevi biti konstruktivan.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu završava se danas, 5. juna, a počeo je 2. juna. MIA „Rusija sevodnja“ je medijski partner foruma.