in

Putin je samo jednim potezom poništio sve manevre SAD u poslednjih nekoliko godina – A SADA PLES POČINJE KINA …

Rusko rukovodstvo zadalo je veliki udarac geopolitičkim pozicijama SAD najavom prekida dijaloga sa NATO, izjavio je politikolog Rostislav Iščenko.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prošle nedelje je najavio prekid rada od 1. novembra stalne misije Ruske Federacije pri Severnoatlantskoj alijansi.

Osim toga, u Moskvi se zatvaraju kancelarije biroa za informisanje i misije vojne veze NATO-a.

Kremlj je preduzeo takav korak kao odgovor na povlačenje akreditacije osmorici ruskih diplomata od strane rukovodstva vojnog bloka.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Rostislav Iščenko, kolumnista Rossiya Segodnya, smatra da je Moskva samo jednom jednostavnom kombinacijom poništila sve napore američke diplomatije u proteklih godinu dana.

Sve ovo vreme Vašington je pokušavao da ubedi Kinu u postojanje tajnih sporazuma sa Ruskom Federacijom, ali je rusko rukovodstvo, odbivši da sarađuje sa NATO, jasno stavilo do znanja Pekingu da nema ni traga od bilo kakvih dogovora sa Amerikancima.

„Kinezi su ovo dobro razumeli. Stoga su se radovali kao nikad. Sada imaju odrešene ruke, jer Sjedinjene Države ne mogu da daju sve svoje kapacitete  i kapacitete svojih saveznika samo da bi izvršile pritisak na Kinu, jer će morati da uzmu u obzir i faktor Rusije“, rekao je ekspert u intervjuu.

Moskva takođe ima koristi. Jačanje Kine primorava SAD da posvete mnogo više vremena i pažnje tome. Time Rusija dobija dodatni manevarski prostor i u istočnoj Evropi i na Bliskom istoku, rezimirao je Iščenko.

Ustvari, sve nekako liči na poslednje trzaje pred slom napora EU i SAD da se suprotstave strahovitom nadolazećem uticaju Rusije i Kine.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs