in

PROGNOZA AMERIKE: Rusija već rasporedila 70 odsto snaga i naoružanja potrebnih za invaziju na Ukrajinu – ŽRTAVA ĆE BITI 50.000

Zvaničnici SAD tvrde da je Rusija već rasporedila 70 odsto snaga i naoružanja potrebnih za invaziju na Ukrajinu.

Oni su prognozirali da bi u slučaju napada bilo čak 50.000 žrtava.

“Rusija je rasporedila najmanje 70 odsto naoružanja koje namerava da prebaci do sredine februara, kako bi predsedniku Vladimiru Putinu bila otvrena mogućnost da pokrene invaziju na Ukrajinu u punom obimu”, tvrde američki zvaničnici, prenosi londonski Gardijan.

Zvaničnici su upozorili da bi potpuna ruska invazija mogla dovesti do brzog zauzimanja Kijeva i potencijalno čak 50.000 ubijenih ili ranjenih civila, preneli su Njujork tajms i Vašington post.

Jedan američki zvaničnik potvrdio je tu procenu za Asošijeted pres, ali nije jasno kako su američke agencije utvrdile te brojke.

Sumorna procena dolazi nakon što se britanski premijer Boris Džonson složio sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da će Velika Britanija i njeni saveznici u NATO biti ujedinjeni u borbi protiv ruske agresije “gde god i kako god da se dogodi”.

Evropski lideri bi trebalo da putuju i u Moskvu i u Kijev u pokušaju da smire tenzije.

Očekuje se da će predsednik Francuske Emanuel Makron sutra posetiti Moskvu, a i utorak Kijev, dok će nemački kancelar Olaf Šolc otputovati u Kijev 14. februara, a u Moskvu narednog dana.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug)