in

Predviđanje: Princ Džordž neće postati kralj – Britanska kruna će nestati

Sadašnja britanska monarhija, koja potiče od Vilijema Osvajača iz 11 veka neće opstati dugo, kaže Hilari Mantel, autorka istorijske trilogije o usponu i padu Tomasa Kromvela, dvostruka dobitnica Bukerove nagrade za prva dva toma te trilogije.

Ona je uverena da kraljica i njen naslednik princ Čarls svoj posao shvataju vrlo ozbiljno i rade ga „koliko god je moguće“, ali književnica poznata i po skandalu kad je optužena da mrzi Englesku nakon što je napala građane koji su glasali za „bregzit“, ne vidi britansku monarhiju u skorijoj budućnosti Velike Britanije.

„Monarhija u savremenom svetu svodi se na to da se na ‘krunisane glave’ gleda samo kao na slavne ličnosti“, rekla je istoričarka za „Sandej tajms“.
Prema njenim procenama, britanska monarhija će se srušiti za samo dve generacije.

Princ Džordž, koji je trenutno treći u redu za nasleđivanje trona, neće dobiti priliku da nasledi krunu od svog oca princa Vilijama. Očekuje se da će princ Džordž, vojvoda od Kembridža postati kralj nakon što se princ od Velsa (princ Čarls) popne na presto nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete druge.

Kraljica Elizabeta (95) trenutno je na odmoru u svojoj kući u Balmoralu, u Škotskoj, što je njeno prvo letovanje na imanju posle smrti njenog supruga princa Filipa u aprilu.

Iako je kraljica i dalje najpopularnija ličnost u Britaniji, kraljevska porodica je posle seks skandala princa Endrjua i sage o odbeglom unuku princu Hariju doživela pad podrške među mladima.

Prema majskom istraživanju „Ju gova“, 41 odsto mladih Britanaca smatra da bi Britanija trebalo da ima izabranog šefa države, a samo 31 odsto reklo je da bi monarhija trebalo da opstane.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE