in

POZNATI POLITIKOLOG: Putinova odluka da gas prodaje za rublje mogla bi da bude početak kraja postojećeg svetskog poretka

Zemlje Evropske unije, koje aktivno nabavljaju ruske energetske sirovine, biće prinuđene da prihvate nove uslove Moskve o prenošenju plaćanja gasa u rublje.

Poznati politikolog Marat Baširov došao je do ovog zaključka nakon analize situacije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Baširov je u svom autorskom Telegram kanalu detaljno govorio o takvim merama, a takođe je objasnio zašto bi odluka Rusije da prodaje prirodni gas za rublje mogla da bude početak kraja postojećeg svetskog poretka.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Marat Baširov je pre svega skrenuo pažnju na to da će Evropska unija, uprkos novom ultimatumu Rusije, biti prinuđena da nastavi sa otkupom ruskih sirovina, pristajajući na uslove koje je postavila Moskva.

Međutim, evropske zemlje će biti prinuđene da aktivno kupuju rusku nacionalnu valutu kako bi platile dalje isporuke.

Prema mišljenju politikologa, Putinova odluka da gas prodaje za rublje mogla bi da bude početak kraja svetskog poretka, pošto se ne može isključiti da će Evropa i SAD i dalje odbiti da se povinuju ruskom „ultimatumu“.

Snabdevanje Evrope energetskim sirovinama biće potpuno zaustavljeno, što će sa njom odigrati surovu šalu. Brisel će se suočiti sa opasnim ekonomskim presedanima koji će dovesti do postepenog uništenja Evropske unije.

„Kolaps industrije, nemiri stanovništva i uranjanje u ekonomski haos. Gas proizveden u Evropi i LNG doveden iz Sjedinjenih Država neće biti dovoljni da Katar pokrije domaću potrošnju“, objasnio je Baširov, napominjući da bi takav scenario bio početak kraja za Zapad.

U Evropskoj uniji će postojati višestruke spoljnopolitičke tenzije koje će imati ozbiljne posledice. Energetska kriza će naterati zemlje EU da odbiju međusobnu saradnju i počnu da zadovoljavaju svoje interese.

 

Webtribune.rs