in

POZNATI POLITIKOLOG: Putin je primoran da im pokaže kako će se ovo završiti za njih

Mihail Pogrebinski, direktor Kijevskog centra za političke studije i konfliktologiju, optužio je kolektivni Zapad za eskalaciju odnosa sa Rusijom.

Politikolog je u intervjuu za Ukraina.ru prokomentarisao izjavu dobijenu iz Velike Britanije o spremnosti Londona da počne da konfiskuje imovinu koja pripada najvećim ruskim preduzetnicima pod „najstrožim režimom sankcija“.

Mihail Pogrebinski ne veruje da će vlasti Ujedinjenog Kraljevstva preduzeti takav korak, dobro znajući kakve bi posledice takav korak imao po britanske kompanije, uključujući i one koje posluju u Ruskoj Federaciji.

Glavni problem takvih poruka je što one ne dozvoljavaju da se odnosi između Moskve i Zapada kreću ka deeskalaciji.

Kako je primetio ukrajinski ekspert, ne tako davno se činilo da bi u bliskoj budućnosti strane trebalo da nađu kompromis, ali curenje odgovora SAD i NATO na mirovne inicijative Ruske Federacije i stvaranje „trostrukog saveza“ koju čine Velika Britanija, Poljska i Ukrajina uništavaju ove nade.

Ni SAD ne nastoje da smanje stepen napetosti, zahtevajući povlačenje ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom i završetak izvođenja vojnih vežbi na teritoriji Belorusije.

„Štaviše, oni zahtevaju od Rusije da ukloni trupe sa Krima, Pridnjestrovlja i Abhazije i Osetije. To sve znači da Putin nema kuda. On je već primoran da pokaže kako se ovo može završiti za njih“, naglasio je Pogrebinski.

Sumirajući sve, politikolog je dodao da Zapad namerno izaziva eskalaciju odnosa sa Ruskom Federacijom, što na kraju može dovesti do oštrog odgovora Moskve a što neće prijati Zapadu.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE