in

Posle Putinove odluke Nemačka uznemirena – Berlin: plaćanje ruskog gasa u rubljama prestavlja prekid ugovora

Nemačka je rekla danas da prestavlja „prekid ugovora” to što Rusija traži da se uvoz njenog prirodnog gasa plaća isključivo u rubljama uz navode  da neće više primati dolare ili evre za svoje isporuke gasa Evropskoj uniji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Moskva od sada zahtevati da „neprijateljske zemlje” plaćaju uvoz ruskog prirodnog gasa isključivo u rubljama.

Taj zahtev “predstavlja prekid ugovora” rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek na konferenciji za novinare u Berlinu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Sada ćemo razgovarati sa svojim evropskim partnerima na koji način da odgovorimo na taj zahtev”, dodao je on.

Na sastanku sa državnim zvaničnicima Putin je rekao da je “odredjeni broj zapadnih zemalja doneo nelegitimne odluke o takozvanom zamrzavanju ruske imovine” i da je time doveo u pitanje pouzdanost valuta tih država i podrio poverenje u njih, prenela je agencija AP.

„Nema nikakvog smisla isporučivati našu robu Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama i za nju primati dolare, evre i brojne druge valute”, kazao je Putin.