in

Ponašanje ruskih zvaničnika pokazalo je da li će Putinov gasni ultimatum uspeti – Slušajući Putina, niko nije ni okom trepnuo

Odluka da se ugovori o snabdevanju gasom EU i SAD prebace na plaćanje u rubljama doneta je nakon pažljivog proučavanja svih rizika i problema koji mogu nastati kao rezultat takvih mera.

Novinari Московский комсомолец došli su do ovog zaključka nakon analize nove ekonomske strategije Moskve.

Autori materijala su detaljno ispričali do kakvih efekata bi takav program vodio, a objasnili su i kako je ponašanje ruskih zvaničnika pokazalo da li će „gasni ultimatum” ruskog predsednika Vladimira Putina funkcionisati.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ranije su mediji preneli da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin dan ranije rekao da Moskva planira da sva plaćanja za prirodni gas prebaci u nacionalnu valutu. Tako će neprijateljske zemlje koje zavise od ruskih sirovina morati da plaćaju zalihe u rubljama.

Analitičari Moskovskog komsomoleta izrazili su uverenje da je rusko rukovodstvo pažljivo analiziralo takve mere, proučivši sve moguće rizike njihovog usvajanja.

Dakle, reakcija ruskih zvaničnika koji su čuli izveštaj Vladimira Putina ukazuje da će ovakav „gasni ultimatum” verovatno biti veliki uspeh za domaću privredu.

„Niko od zvaničnika, slušajući Putina, nije ni okom trepnuo. Očigledno, Kabinet je uveren da Evropa nema kuda da ode od ruskog gasa: partneri će igrati po pravilima koje je predložila Moskva “, napominju autori članka.

Odluka o prebacivanju obračuna u rublje značajno će ojačati rusku ekonomiju, kao i vratiti nacionalnu valutu na prethodne pozicije.

Osim toga, Rusija će realizacijom takvog projekta uskratiti značajnu podršku dolaru, što će izazvati ozbiljne probleme u ekonomskom sistemu SAD.

 

Webtribune.rs