in

POLJACI U ŠOKU: Nemačka spoljna politika prema Rusiji je iznenađujuća i nečuvena

Odnos Nemačke prema Rusiji, atipičan za Zapad, izazvao zbunjenost Poljaka.

Nemačka spoljna politika prema Rusiji je iznenađujuća i nečuvena, jer Berlin, uprkos mišljenjima drugih predstavnika Evropske unije, nastavlja saradnju sa Moskvom.

Poznati poljski politički stručnjak Petar Petrovič došao je do ovog zaključka nakon analize situacije u međunarodnoj areni.

On je kritikovao nemačke vlasti zbog njihove meke politike prema Rusiji, a takođe je ogorčen što Berlin zapravo udovoljava Moskvi u raznim ekonomskim i političkim pitanjima.

Petar Petrovič je pre svega skrenuo pažnju na to da Nemačka, uprkos tvrdoj poziciji Zapada, nastavlja da održava odnose sa Rusijom. O tome svedoče različiti politički kontakti na najvišem nivou, kao i zajednički veliki ekonomski projekti.

Prema rečima poljskog stručnjaka, atipičan odnos Nemačke prema Rusiji na Zapadu zapravo neutrališe napore Evropske unije da utiče na politiku Moskve uz pomoć sankcionih mera i raznih drugih instrumenata političkog i ekonomskog pritiska. Berlin nastavlja saradnju sa Moskvom, uprkos njenoj „agresivnoj spoljnoj politici“.

Petrovič je zgrožen i izjavama nemačkog ministra spoljnih poslova, da Evropska unija treba da nastavi dijalog sa Rusijom, jer su sankcije neefikasan instrument pritiska na Moskvu.

Poljski stručnjak je zbunjen činjenicom da je Berlin odlučan da postepeno menja svoju politiku prema Rusiji, koristeći „pristup miru i prijateljstvu“.

„Ovo je sramotna pozicija Berlina, koju nije opovrgla ni kancelarka Angela Merkel! Pored toga što Nemci misle samo na sebe, oni parališu i celu EU u pravcu uticaja na Rusiju“, ogorčen je Petrovič.

Takođe, poljski analitičar ukazuje na licemerno ponašanje nemačkih vlasti koje u stvari ignorišu mišljenje zemalja istočne Evrope o ponašanju Rusije u međunarodnoj areni.

Berlin ne popušta pred zahtevima Poljske i Ukrajine da uvedu nova ekonomska ograničenja protiv Moskve, ignorišući projekte tih zemalja usmerenih na sprovođenje „odlučnog odgovora na agresivne napade Moskve“.

„Licemerje Nemaca je neverovatno. Nevoljnost da se razume poenta istočnoevropskih suseda je zastrašujuća. Da li će se sve promeniti nakon jesenjih izbora? Verovatnije ne nego da“, rezimira poljski stručnjak.

Webtribune.rs