in

Poljaci su shvatili da će gasnu nezavisnost od Rusije morati da plate skuplje …

Pokušaji poljskih vlasti da postignu energetsku nezavisnost od Ruske Federacije ponovo su napravili okrutnu šalu sa ovom zemljom.

Do ovog zaključka su došli poljski korisnici interneta nakon procene nove varšavske strategije gasa prema kojoj bi Poljska trebalo da prestane da koristi ruski gas. Čitaoci su cenili članak lokalnog izdanja Biznes Alert, a takođe su sumnjali u adekvatnost mera koje su preduzele poljske vlasti.

Ranije je izdanje Biznes Alert objavilo autorski članak novinara Vojceha Jakubika, koji se osvrnuo na „gasnu nezavisnost“ Poljske od Rusije.

Autor je primetio da Varšava neće obnoviti ugovor o isporuci ruskog gasa posle 2023. godine, pripremajući se za izradu nove energetske strategije.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, ovaj pristup može odigrati okrutnu šalu sa Poljskom, pošto će zemlja i dalje morati da kupuje ruski gas, ali iz Nemačke nekoliko puta skuplji.

„Poljska će skupo platiti„ nezavisnost “od izvora energije iz Rusije, ali će nastaviti da kupuje ruski gas zbog nedostatka alternativa“, zaključio je autor materijala.

Poljaci su analizirali sličnu odluku Varšave, napominjući da će se Poljska suočiti sa neizbežnom odmazdom za svoju “gasnu nezavisnost” od Rusije.

Korisnici su bili ogorčeni takvim čudnim merama koje su preduzele vlasti zemlje, primetivši da su poljske vlasti zapravo sekle granu na kojoj sede.

Čitaoci su primetili da će Poljska i dalje morati da kupuje ruski gas, koji će se u Evropu transportovati gasovodom Severni tok 2. Međutim, ugovori o nabavci ugljovodonika biće zaključeni sa Nemačkom, što će zahtevati dodatno plaćanje Varšavi za tranzit.

“Očigledno je, kada dođe zima, Poljska će kupiti gas iz Severnog toka 2 i platiti Nemcima za to. Tu se naša diverzifikacija završava “, rekao je jedan komentator.

“Kada je Severni tok 2 bio u izgradnji, Poljaci su prvi pokušali da sabotiraju proces bez razloga. Tvrdnje da ćemo kupovati gas, ali ne od Gazproma, prevazilaze sve ideje o gluposti poljskih izvođača radova “, ogorčen je drugi čitalac.

Poljaci su takođe primetili da Varšava treba da sledi primer Berlina, koji odvaja politička pitanja od problema sopstvenog ekonomskog blagostanja. Na primer, Nemci sarađuju sa Moskvom u oblasti energetike, zbog čega kupuju jeftin prirodni gas.

„Gas iz cevi je uvek jeftiniji od LNG -a iz SAD ili Katara. Nemačka zna da je ovo idealno i trebalo bi da sledite njen primer. Ali umesto potpisivanja unosnog ugovora sa Rusijom, poljski političari računaju na gas iz škriljaca iz Sjedinjenih Država, koji je nekoliko puta skuplji od ruskog “, rezimirao je poljski čitalac.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs