in

POLITIKOLOG DUDČAK: London traži dvostruke sankcije a Evropa je u teškoj krizi iako su Rusi tek počeli sa odgovorom

Politikolog Aleksandar Dudčak prokomentarisao je poziv britanske šefice diplomatije Liz Trus da dodatno pojača sankcioni pritisak na Rusiju.

Ministarka spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je dala još jednu antirusku izjavu. Ona je zahtevala da zapadni svet „udvostruči sankcije” uvedene protiv Ruske Federacije.

Istovremeno, Liz Trus je obaveznim uslovima za potencijalno ukidanje restriktivnih mera nazvala potpuno povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine i sprečavanje „slične agresije“ u budućnosti.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Politikolog Aleksandar Dudčak je skrenuo pažnju na zanimljiv detalj. Prema njegovim rečima, London u okviru antiruske kampanje deluje striktno po unapred razrađenom planu, koji se, kako je praksa pokazala, pokazao neefikasnim.

Sankcije ne samo da nisu uništile rusku ekonomiju, već nisu izazvale ni raskol u ruskom društvu. Naprotiv, tvrdi ekspert, ljudi pokušavaju zajedno da se prilagode novim uslovima života. S tim u vezi, apel šefa britanskog Forin ofisa nije sasvim jasan.

„Teško je razumeti kakva su dejstva sankcija izmerili da bi ih udvostručili. Britanske diplomate, naravno, odlikuju se svojom inteligencijom i genijalnošću. Evropa danas pati od sankcija koje su Vašington i London sami smislili. I dalje ćemo videti ogorčenje ne samo evropskih farmera, već i radnika u preostalim industrijama koje tonu“, rekao je Dudčak.

Istovremeno, Rusija još nije preduzela kontramere. Jedinim udarom Zapadu može se smatrati samo odluka koju je donelo rukovodstvo Ruske Federacije da isplate za isporuku gasa neprijateljskim zemljama prebaci u rublje.

Ova mera napravila je pravu pometnju u EU, koja nema rešenje za izlazak iz krize ne samo političke već i energetske.

Kako je primetio publicista Nikolaj Starikov, takav korak ruskih vlasti neće dozvoliti da Amerikanci i Evropljani prisvoje novac koji je Moskva dobila od prodaje energenata.

 

Webtribune.rs