POČEO KONAČNI OBRAČUN: Rusija će ovog meseca eliminisati američki dolar i preći na zlato

Rusko suvereno bogatstvo preći će na zlato, odnosno istrgnuće se iz protivvrednosti od 40 milijardi američkih dolara u potpunosti iz svog investicionog portfelja, usred rastućih napetosti s Vašingtonom, najavio je u četvrtak državni ministar finansija.

Anton Siluanov rekao je da će Nacionalni fond za bogatstvo smanjiti svoj udio dolara na nulu tijekom sljedećih mjesec dana. Govoreći u sklopu Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, rekao je da će taj proces biti “dovoljno brz” i da će odražavati sličan potez središnje banke u zemlji za smanjenje imovine u američkoj valuti.

Prema tim planovima, udio dolara u fondu pasti će s 35 % na nulu, dok će se imovina u eurima povećati na 40 %, a u kineskom yuanu na 30 %. Udio britanske funte prepolovit će se, s 10 % na 5 %, dok će investicijsko vozilo prvi put otkupiti zlato, s 20 % svoje imovine zaštićene plemenitim metalom.

Govoreći kasnije u četvrtak, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov podržao je odluku, rekavši da je „postupak dedolarizacije stalan. To je zapravo sada vidljivo golim okom.” Dodao je da se odmak od financijske ovisnosti o Washingtonu “događa ne samo u našoj zemlji, već i u mnogim zemljama svijeta, koje su počele imati zabrinutosti zbog pouzdanosti glavne pričuvne valute”.

U travnju je zamjenik ministra vanjskih poslova Alexander Pankin rekao novinarima da političke napetosti između Washingtona i drugih država potkopavaju vjeru u valutu u inozemstvu. Izricanje sankcija i nepredvidiva ekonomska politika, tvrdio je, “dovode u pitanje pouzdanost i praktičnost korištenja američke valute kao prioritetne valute poslova.”

Kao rezultat toga, rekao je ministar, zemlje su sada “prisiljene poduzeti mjere protiv rizika od ekonomskih gubitaka i poremećenih transakcija. Stoga je sve veći interes za razvojem alternativnih mehanizama. Korištenje drugih valuta u trgovini postaje sve važnije na međunarodnom planu.”

Rusija se zalagala za odbijanje upotrebe dolara kao zadane globalne valute trgovine i transakcija. Prošlog lipnja Sergej Nariškin, šef moskovske vanjske obavještajne službe SVR, rekao je da “izgleda začuđujuće što su SAD i dalje nositelj glavne rezervne valute, a ponašaju se tako agresivno i nepredvidivo”. Dodao je da je „monopolski položaj dolara u međunarodnim ekonomskim odnosima postao anakronističan. Polako, dolar postaje toksičan.”

(logicno.com)